Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Inflationen ikke set lavere siden 1953

Forbrugerpriserne steg blot med 0,5 pct. fra 2014 til 2015.

Inflationens udvikling i 2015 er ikke meget forskellig fra 2014, da priserne blot steg med 0,6 pct. - milevidt fra den officielle ambition om en inflation i størrelsesordenen 2 pct. Foto: Christian Klindst Sølbeck

Man skal hele 62 år tilbage for at finde en lavere inflation i Danmark, end den vi oplevede fra 2014 til 2015.

Det samlede forbrugerprisindeks steg således blot 0,5 pct. i det forgangne år. Det viser den endelige opgørelse fra Danmarks Statistik.

Ikke siden 1953 har priserne udviklet sig så langsomt i Danmark. Dengang kunne man notere såkaldt deflation på -0,5 pct., altså faldende priser.

»Den bemærkelsesværdigt lave inflation i en historisk kontekst er især et resultat af de faldende oliepriser i kombination med de senere års afdæmpede vækst i dansk økonomi,« forklarer Realkredit Danmarks cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig.

Resultatet af 2015 er ikke meget forskellig fra 2014, da priserne blot steg med 0,6 pct. - milevidt fra den officielle ambition om en inflation i størrelsesordenen 2 pct.

Det niveau så man senest i perioden 2010-2012, da forbrugerpriserne årligt udviklede sig i positiv retning med gennemsnitligt 2,5 pct.

Men selvom det økonomerne måske nok er bekymrede, så kan danskerne alligevel finde noget at glæde sig over.

»Det indebærer reallønsstigninger for langt de fleste og en gennemsnitlig årlig besparelse på ca. 6.500 kr. pr. husstand i Danmark, set i forhold til perioden 2010-2012,« siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.

Ifølge Danmarks Statistik trækker fjernvarme, gas og fyringsolie isoleret set årsstigningen i det samlede forbrugerprisindeks ned med samlet 0,52 procentpoint, og ser man på forbrugerprisindekset fratrukket energi og ikke-forarbejdede fødevarer, så er der tale om en stigning på 1,2 pct. i inflationen.

Flere havde peget på december 2015 som måneden, hvor indikatoren atter ville begynde at stige. Med et mindre løft skete det da også, men nogen vending er der ikke tale om, og de seneste fald i olieprisen tyder på, at inflationen heller ikke i 2016 kravler over 1 pct., og det er et problem, mener man i Danske Bank.

»At inflationen bliver ved med at være så lav, er et krisetegn. Globalt er der stadig så meget ledig kapacitet oven på krisen, at det er svært for de ansatte at få mere i løn, og det er svært for virksomheder at sætte priserne op - både på råvarer og på alle andre produkter,« forklarer Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

Han peger omvendt på, at udviklingen alene det seneste år har sikret en gennemsnitlig dansk familie 350 kr. mere om måneden, fordi lønudviklingen har overhalet prisudviklingen.

Den største prisstigning siden december 2014 er sket inden for uddannelse, der er steget med 3,2 pct. som en konsekvens af, at det er blevet dyrere at gå på privatskole. Kommunikation stod for det største prisfald på 3,4 pct. 

BRANCHENYT
Læs også