Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

EU vil bane vejen for mere deleøkonomi

EU-Kommissionen vil skabe mere vækst ved at fjerne barriererne for virksomheder, som udspringer af deleøkonomien.

EU skal se på deleøkonomien som en mulighed -- ikke et problem, mener Uber.  Foto: Patrick Wack.

Flere EU-lande sætter barrierer op for virksomheder, som har rødder i deleøkonomien, og det hæmmer væksten i EU.

Sådan lyder vurderingen fra EU-Kommissionen, som nu vil føre dialog med medlemslandene om, hvordan deres nationale lovgivning muligvis blokerer for virksomheder såsom Uber og Airbnb, der gør det muligt for privatpersoner at tjene penge på henholdsvis bil og bolig.

»Vi har behov for en dialog med medlemslandene for at øge deres opmærksomhed på, at der er uoverensstemmelser, som kan have en negativ effekt på den økonomiske vækst i deres lande,« siger EU-Kommissionens vicepræsident Jyrki Katainen i et interview med nyhedsbureauet Bloomberg.

Hvis de pågældende lande ikke retter ind, så vil EU bruge hårdere midler en samtale, påpeger han.

»Hvis deres regler er i modstrid med EU-lovgivning, så vil vi bruge vores håndhævelsespolitik til at sikre overensstemmelse med EU-regler,« siger Jyrky Katainen.

Forskellige undersøgelser fra EU-Kommissionen antyder, at EU kan løfte BNP-væksten med op til 1,8 pct., hvis forskellige barrierer til vækst bliver fjernet, og hvis EU-Kommissionen indfører en mere ambitiøs implementering af EU's servicedirektiv.

Samkørselstjenesten Uber har allerede gjort indsigelser imod Frankrig, Spanien og Tyskland. Ifølge Uber er deres nationale transportlovgivning i modstrid med EU-lovgivning.

»EU bør lede og følge – og helt bestemt ikke forplumre og være modstræbende. De unge i lande som Spanien vil ikke tilgive unionen, hvis den anser deleøkonomien som et problem, der skal løses, frem for en mulighed, som skal gribes,« siger Mark MacGann, Ubers PR-chef for Europa, Mellemøsten og Afrika, til Bloomberg.

BRANCHENYT
Læs også