Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Sikkerhedsnettet under aktierne slår revner

Centralbankerne har haft pæn succes med at holde hånden under økonomien i svære år, men effekten er blevet mindre.

De store nedture på de internationale aktiermarkeder i august og december i fjor samt den aktuelle deroute vidner om, at centralbankerne i Europa og USA ikke længere er så betydelige medspillere på aktiemarkederne. Foto: Imaginechina via AP

Aktierne på store dele af verdens børsmarkeder falder tungt i denne uge.

Ifølge analytikerne skyldes det i høj grad bekymringer over, hvad der foregår i Kina, men olieprisens udviklingen spiller også ind, lyder det.

Et af problemerne er, at centralbankernes massive understøttelse af økonomierne og markederne i form af en lempelig pengepolitik ikke længere har samme effekt på aktierne. Det mener man hos blandt andet pensionskæmpen PFA.

»Hver gang uroen har bredt sig på de finansielle markeder, har centralbankerne haft et finansielt sikkerhedsnet spændt ud under dem i form af nulrenter og QE (obligationskøb, red.), men det vil centralbankerne ikke på samme måde have fremover,« siger Rasmus Pilegaard, der er seniorstrateg i PFA.

Han mener, at de store nedture på de internationale aktiemarkeder i august og december 2015 og i januar 2016 er vidnesbyrd om en ny periode, hvor centralbankerne i Europa og USA ikke længere er så entydige medspillere på aktiemarkederne.

Mens man i USA har skruet helt ned for obligationsopkøbene og i december lancerede den første rentestigning på denne side af krisen, så kører opkøbene fortsat for fuldt blus i Japan og i Den Europæiske Centralbank, der hver måned pumper 450 mia. kr. ud gennem obligationsopkøb.

Bankernes opkøb har haft en positiv effekt gennem de seneste år, og der kan man godt stille spørgsmålet, hvorfor virker det ikke mere i samme grad.

Jacob Graven, cheføkonom, Sydbank

I PFA minder man om, at en væsentlig forklaring på udviklingen er, at markedet har svært ved at fordøje udsigten til amerikanske renteforhøjelser. For dem venter der flere af i 2016.

»Aktierne har siden 2009 befundet sig i et bull-marked (opadgående trend, red.), og det har igennem lang tid kunnet betale sig at tage risiko på aktier frem for at satse på det mere sikre med obligationer. Her i begyndelsen af 2016 er denne optrend mere udfordret, end den har været på noget tidspunkt siden 2009,« siger seniorstrategen.

I Sydbank er man til dels enig i udlægningen.

»Bankernes opkøb har haft en positiv effekt gennem de seneste år, og der kan man godt stille spørgsmålet, hvorfor virker det ikke mere i samme grad. Men der er kommet andre kræfter i spil, og så skal man huske på, at det har ikke været centralbankernes hovedopgave at undgå uro på aktiemarkedet. Målet var at hæve inflationen,« siger Sydbanks cheføkonom Jacob Graven.

Den opgave kan også være blevet en del sværere med de faldende aktiekurser. I hvert fald hvis det er mere end bare en midlertidig pil ned.

Problemet er, at centralbankerne ikke har flere våben at tage i brug.

»Hvis det skulle blive nødvendigt at reagere, og det er det ikke nu, så har man den mulighed, at man kan skrue mere op for opkøbene eller sænke renten yderligere. Det vil grundlæggende være mere af det samme, men der er ingen garanti for, at det vil kunne vende de finansielle markeder,« siger Jacob Graven.

BRANCHENYT
Læs også