Tema
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Olieprisen fortsætter med at rasle ned

Den lave oliepris sætter de offentlige finanser under pres, siger cheføkonom.

Den store oliepriskrig
Både prisen på råolie fra Nordsøen og den amerikanske WTI-olie falder - igen, igen, igen. Foto: Jo Roettger

Historien om olieprisens ekstreme fald fortsætter.

Fredag er prisen på en tønde råolie fra Nordsøen faldet med over 4 pct., så den skifter hænder til under 30 dollars pr. tønde. Den amerikanske WTI-olie handles til 29,50 dollars pr. tønde efter et prisfald på over 5 pct.

Målt i danske kroner koster en tønde råolie fra Nordsøen nu 204 kr. Korrigeret for inflation skal vi helt tilbage til 2003 for at finde lige så lave priser, siger cheføkonom Steen Bocian, Dansk Erhverv.

Olieprisens kollaps er ødelæggende for både olieproducerende lande og oliesektoren. Danske olieselskaber er i fare for at ophøre og har allerede måttet afskedige mange medarbejdere.

Ifølge Steen Bocian er de lave oliepriser en udfordring for Danmark, da vi har en betydelig produktion af olie. Fra Nordsøen får Danmark en betydelig skatteindtægt, som bl.a. bruges til at fylde statskassen og finansiere Togfonden.

Jo lavere oliepris, desto færre indtægter.

»Desuden er vores erhvervsliv relativt energieffektivt, hvilket gør, at vores konkurrenceevne isoleret set styrkes, når olieprisen er høj,« siger Steen Bocian.

Olieprisfaldet har skabt negativ stemning på de globale aktiemarkeder og ført til massive kursfald siden årsskiftet. Det gælder både i Europa, USA og Asien.

Frygten er, at den billige olie vil få olieselskaber til at kollapse og statslige budgetter til at krakelere. Og der er ikke udsigt til smertelindring foreløbigt, da verdensmarkedet fortsat svømmer i olie.

»Men vi synes også, at investorerne har gravet sig så langt ned i kulkælderen, at de har glemt de positive effekter af billigere olie. Alene besparelsen ved at tanke benzin i 2015 lå på 115 mia. dollars, hvilket langt overstiger de tabte investering i olieproduktion på 71 mia. dollars. De positive effekter skal nok komme,« siger seniorstrateg i Nordea Tine Choi Danielsen.

BRANCHENYT
Læs også