Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Her steg landets priser med 141,5 pct. på ni måneder

Venezuelas præsident har erklæret økonomisk undtagelsestilstand i 60 dage.

Nicolas Maduro erklærede undtagelsestilstand ved sin tale til kongressen. Foto: Boris Vergara

Venezuela er i økonomisk undtagelsestilstand. Det erklærede landets præsident, Nicolás Maduro, fredag kort før sin tale om rigets tilstand til kongressen, hvor han beskrev landets krise som en sand storm.

Det skriver internationale erhvervsmedier som Financial Times og International Business Times.

Ved samme lejlighed offentliggjorde Venezuelas centralbank for første gang i mere end et år tal for inflationen i det sydamerikanske olieland. Som ventet var meldingen ikke med til at løfte stemningen.

Centralbanken kunne fortælle, at landets økonomi var skrumpet med 4,5 pct. i de første ni måneder af 2015 som konsekvens af faldende oliepriser.

I samme periode var inflationen - prisstigningerne - på 141,5 pct. Det svarer til, at en vare, der kostede 100 kr. ved årets begyndelse, kostede 241,5 kr. ni måneder senere.

Og de 141,5 pct. er godt 70 gange højere, end inflationen bør være ud fra den samfundøkonomiske devise om, at inflation gerne skal holdes på mellem 1 og 2 pct. årligt i en sund økonomi.

Det er samtidig langt værre end forventningerne, der lød på en inflation på 85 pct. i 2015, som skulle falde til 60 pct. i år.

»Dette er katastrofale tal. I en periode med nyliberal og kapitalistisk politik ville denne økonomiske situation presse folk ud i arbejdsløshed,« sagde socialisten Nicolás Maduro, der står midt i en magtkamp med oppositionen.

Venezuela har verdens største kendte oliereserver og er et af de lande, der er hårdest ramt af den verserende oliepriskrig, der på to år har sendt prisen på en tønde olie fra 90 dollars til under 30 dollars.

Nicolás Maduro har erklæret undtagelsetilstand i 60 dage. Det skal ifølge landets finansminister Luis Salas give staten mulighed for at kunne styre virksomheder og sørge for at få gang i produktionen.

BRANCHENYT
Læs også