Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

IMF nedjusterer og udpensler trusler mod den globale økonomi

Den Internationale Valutafond (IMF) har i sin nye prognose svært ved at finde de positive takter i den globale økonomi.

»Det kommende år vil byde på store udfordringer, og politikerne burde tænke på, hvordan man kan gøre økonomien mere robust,« siger Maurice Obstfeld, IMF’s cheføkonom, der er blevet blevet mere pessimistisk siden oktober.  Foto: IMF

Truslerne mod den globale økonomi er blevet større. Det får Den Internationale Valutafond (IMF) til at nedjustere sin vækstprognose fra oktober.

Nu lyder skønnet på en vækst på 3,4 pct. i år og 3,6 pct. næste år. I oktober lød skønnet på hhv. 3,6 pct. og 3,8 pct. De skøn var dog også præget af store nedjusteringer fra sidste år.

»Det kommende år vil byde på store udfordringer, og politikerne burde tænke på, hvordan man kan gøre økonomien mere robust på det korte og det lange sigt,« siger Maurice Obstfeld, IMF’s cheføkonom.

Nedjusteringen kommer samtidig med, at finansmarkeder verden over oplever store udsving bl.a. af frygt for, at verdensøkonomien er ved at vende til det værre. Bl.a. er mange investorer bange for, at den kinesiske økonomi kan være på vej ind i en større nedtur.

I det hele taget er der masser af usikkerhed derude, og det er med til at forstærke udsvingene på de finansielle markeder.

Maurice Obstfeld, cheføkonom i IMF

De toneangivende aktieindeks i både Europa og USA er således faldet op mod 10 pct. siden nytår. De kinesiske aktiemarkeder er på deres anden store rutsjetur på kun lidt over et halvt år. Prisen for en tønde olie er faldet under 30 dollar, det laveste i 12 år, og mange andre råvarer er også faldet voldsomt.

Netop risikoen for en forværring i de såkaldte vækstøkonomier ligger bag den største del af nedjusteringen, skriver IMF.

Hvor økonomierne i USA, Japan og Europa kun udsættes for mindre nedjusteringer, har IMF skåret kraftigt i udsigterne for bl.a. Brasilien, Latinamerika som helhed, Saudi-Arabien, Sydafrika og Rusland.

Man har dog valgt ikke at sænke udsigterne for den kinesiske økonomi. IMF forventer således stadig en vækst på 6,3 pct. og 6 pct. i år og det næste. Indiens vækstudsigter på 7,5 pct. i begge år er også intakt fra i oktober.

Det kommende år vil byde på store udfordringer, og politikerne burde tænke på, hvordan man kan gøre økonomien mere robust på det korte og det lange sigt.

Maurice Obstfeld, cheføkonom i IMF

Ifølge IMF kan afmatningen i Kina nemt blive voldsommere, end man forventer i dag med yderligere svaghed i resten af Asien til følge. Dollaren kan også let gå hen og blive stærkere end ventet. Det kan forværre situationen for mange virksomheder verden over, som har lånt i den amerikanske valuta, skriver IMF.

Læg dertil, at der er mange geografiske områder med større spændinger. Der er en risiko for, at en af dem forværres.

Endelig er der risikoen for at rutsjeturen på de finansielle markeder kan ramme de sårbare udviklingslande på økonomien, fordi mange investorer vælger at række deres penge ud af landene.

»I det hele taget er der masser af usikkerhed derude, og det er med til at forstærke udsvingene på de finansielle markeder,« siger Maurice Obstfeld.

BRANCHENYT
Læs også