Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Derfor må Danmark gerne juble over skuffende Kina-tal

For store dele af dansk erhvervsliv er udviklingen i Kina stadig forbundet med gode muligheder, mener chefanalytiker ved Danske Bank.

Mens detailomsætningen bremsede lidt ned i december, er den overordnet gået frem fra en årlig vækst i 2014 på 7,8 pct. til 8,3 pct. i 2015. Foto: Imaginechina via AP Images

Tirsdag blev Kinas væksttal for december offentliggjort, og her kom det frem, at landets BNP som ventet voksede med 6,9 pct. i 2015. Det er den laveste vækstrate i 25 år for verdens andenstørste økonomi.

Kigger man på de enkelte sektorer, lover det alligevel godt for dansk eksport, mener Danske Bank.

»Der er stadig store muligheder, hvis man eksporterer til servicesektoren, de kinesiske forbrugere eller fokusområder for Kina som grøn energi og velfærdsydelser,« vurderer Allan von Mehren, chefanalytiker ved Danske Bank.

»Det er markeder hvor mange danske virksomheder blandt andet står stærkt, så for store dele af dansk erhvervsliv er udviklingen i Kina fortsat forbundet med store muligheder,« fortsætter han.

Industriproduktionen har sænket farten fra 7,3 pct. vækst i 2014 til 6,0 pct. i 2015. Servicesektoren havde til gengæld fart på med en årlig vækst på 8,3 pct. i 2015 mod 7,8 pct. året før.

»Industrien oplever det, man godt kan kalde en hård landing,« siger chefanalytikeren.

Derfor er tallene et slag i ansigtet for eksempel Brasilien, store dele af Afrika og Rusland, der eksporterer mange råvarer og produkter til den kinesiske industri.

Decembertallene for de forskellige sektorer kan være indikatorer for, hvordan den fremtidige udvikling i Kinas økonomi kommer til at se ud. Her var BNP, industriproduktionen, investeringerne og detailsalget alle svagere end ventet.

Detailsalget steg 11,1 pct. i december, og det er lidt lavere end de forventede 11,3 pct. Det var blandt andet salget af tøj og biler, der trak ned, mens det gik frem med salget af møbler og byggematerialer.

BRANCHENYT
Læs også