Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Derfor går det ikke grueligt galt for Kina

Læs fem bud på, hvorfor Kina ikke sender verden ud i en ny finanskrise.

Væksten i Kina er på sit laveste i 25 år, men myndighederne gør deres for at holde den i gang. Foto: Ng Han Guan/AP

Aktiekollaps, recession, gældslavine, eller hvad med en finanskrise?

Skrækscenarier er der nok af for Kinas økonomi, der nu i flere måneder har skabt overskrifter.

Væksten i Kina er på sit laveste i 25 år, og frygten er, at landet styrer mod en hård opbremsning, der forplanter sig til resten af Asien og verdensøkonomien.

Men hvad taler imod, at de værste tanker om Kina bliver en realitet? Kim Fæster er seniorøkonom i Jyske Bank og følger udviklingen i Kina tæt.

Herunder giver han sine fem bud på, hvorfor Kina ikke slynges ud i en ødelæggende krise.

Myndighederne hjælper som gale:

Kina har en meget høj gæld – særligt blandt virksomheder i den private sektor. Det er farligt, når væksten falder, fordi virksomheder risikerer at misligholde deres gæld og gå konkurs. Men fordi den kinesiske regering er stålsat på at holde væksten i gang, hjælper den gerne til.

Centralbankerne bliver bedt om at holde renten nede og sørge for lempelige kreditvilkår, bl.a. ved at sænke reservekravene til bankerne, der så kan låne flere penge ud.

Samtidig gives der skattelettelser, som understøtter det private forbrug. Alt sammen er med til at forhindre en brat opbremsning i Kinas økonomi.

Bankerne har staten i ryggen:

Godt 85 pct. af bankerne i Kina er statsejede, hvilket gør, at de opfører sig anderledes end ”almindelige” banker. Når det går skidt med økonomien, lukker de ikke for kredithanen til de forbrugere og virksomheder, der ønsker at låne penge.

Tværtimod får de besked på at holde gang i udlånene for dermed at undgå, at økonomien trækkes ned i recession. Selv selskaber, der er håbløst forgældede, får lov til at overleve. Kun et begrænset antal virksomheder må lade livet.

Aktiemarkederne passer sig selv:

De seneste uger er aktiemarkederne i Kina nærmest kollapset, men de har ikke den store betydning for kinesisk økonomi. Børserne i Kina er mere et slags kasino, som kineserne bruger til at spille på.

Lad os tage et eksempel: I anden halvdel af 2014 og første halvdel af 2015 steg aktiemarkederne i Kina med 150 pct. Samtidig faldt væksten i detailsalget. Det, at aktiemarkederne falder, er altså ikke nødvendigvis et signal om, at det går enormt dårligt med Kinas økonomi.

Desuden ejer kun 5-8 pct. af kineserne aktier, og kun en brøkdel af deres formuer er placeret i aktier.

Kineserne sparer og sparer:

Forbrugerne i Kina sparer cirka en fjerdedel af deres indkomst op. Det skyldes, at Kina har et relativt dårligt pensionssystem og socialt sikkerhedsnet.

Der skal spares penge op, hvis man vil kunne klare sig i alderdommen, og skal man købe bolig, er kravet, at man selv kan levere 20 pct. af købesummen.

Den store opsparing blandt kineserne gør, at de er mindre sårbare i tilfælde af økonomisk nedgang.

… og de har stort set ingen gæld

Gældssætningen blandt private kinesere er meget lille. Dermed er det nemmere at få dem til at overtage bankgæld, f.eks. ved at købe virksomhedsobligationer.

De fleste kinesere har deres penge placeret i bolig, bank eller aktier. Aktiemarkedet er dog ikke så populært længere, og hverken en bankkonto eller bolig giver megen afkast.

Ved at få flere kinesere til at købe virksomhedsobligationer, bliver virksomhedernes gæld spredt ud. Det gør gældsproblemet mindre akut.

BRANCHENYT
Læs også