Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Danskerne tror stadig, at det hele bliver bedre om et år

Forbrugertilliden er faldet siden december, men ikke i alarmerende grad, viser nye tal.

Foto: Jens Panduro

Det går bedre med økonomien i dag end for et år siden, og det bliver endnu bedre om et år.

Selvom den globale økonomiske uro har været til at mærke i begyndelsen af 2016 - ikke mindst på aktiemarkederne og i den olieafhængige industri, så er danskerne fortsat økonomiske optimister.

Ganske vist er forbrugertilliden faldet siden december, viser nye tal fra Danmarks Statistik, men indikatoren er blot faldet fra 6,1 i december til 4,6 i januar, og det svarer nogenlunde til det gennemsnitlige niveau i de seneste seks måneder.

»At forbrugertilliden falder i januar er faktisk lidt usædvanligt, normalt så stiger den faktisk en smule, men der er ingen grund til at overdrive faldets betydning – niveauet for forbrugertilliden er fortsat pænt,« lyder den umiddelbare reaktion fra Dansk Erhvervs cheføkonom Steen Bocian.

Ser man man nærmere på de enkelte komponenter i forbrugertillidsvurderingen, så er det ikke mindst danskernes vurdering af egen økonomi, der er faldet.

Forbrugerne vurderer fortsat, at familiens økonomiske situation i dag er bedre end for et år siden, men indikatoren er faldet fra 9,6 i december til 4,5 i januar og ligger dermed tæt på gennemsnittet for det seneste halve år, som er 5,1.

»Det er måske lidt overraskende, men det skal måske blandt andet ses i lyset af de faldende aktiekurser og den megen krisesnak, som måske gør forbrugerne en smule mere bekymrede. Det er dog værd at erindre, at aktiekursernes gennemslag på det private forbrug er ret begrænset i Danmark, da langt hovedparten af aktieformuen er placeret i pensionsopsparing,« forklarer Steen Bocian.

Og det er bestemt ikke uden betydning, at forbrugertilliden fortsat er pæn, da mange økonomer netop peger på det private forbrug som helt afgørende for at øge den økonomiske vækst i Danmark.

Tillidsindikatoren er således faldet voldsomt gennem 2015, men det er ikke rigtig til at se i forbrugsvæksten, som bare er fortsat.

Cheføkonom i Danske Bank Las Olsen

Noget kunne altså tyde på, at fremgangen i privatforbruget i 2015 vil fortsætte i 2016, da forudsætninger som reallønsvækst, stigende beskæftigelse og voksende boligpriser også er til stede i det nye år.

»Disse forudsætninger er fortsat til stede her i 2016, hvorfor der også er grund til at være forbrugsfremgang, men væksten vil ikke nødvendigvis komme alle dele af detailhandlen til gavn, da der i disse år sker store forskydninger i vores handelsmønstre,« mener Steen Bocian.

Det hører dog også med, at forbrugernes vurdering af Danmarks økonomiske situation et år ude i fremtiden er den laveste siden 2012.

Under alle omstændigheder minder man i Danske Bank om, at forbrugertilliden ikke altid er en god indikator for, hvor mange penge danskerne egentlig bruger.

»Tillidsindikatoren er således faldet voldsomt gennem 2015, men det er ikke rigtig til at se i forbrugsvæksten, som bare er fortsat. Det lader til, at forbruget for tiden mest er afgjort af, hvor mange penge, vi tjener,« forklarer cheføkonom i Danske Bank Las Olsen.

BRANCHENYT
Læs også