Tema
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Tre grunde til at juble over den lave oliepris

Olieprisen er på sit laveste i 12 år. Det er der flere fordele ved.

Den store oliepriskrig
Olieprisen er faldet drastisk siden årsskiftet. En tønde råolie fra Nordsøen er på sit laveste prisleje i 12 år.  Arkivfoto: Magnus Holm/Polfoto

Olieprisen kigger fortsat ned i afgrunden efter flere ugers massive prisfald, der har skabt rystelser på de finansielle markeder.

Torsdag handles en tønde råolie fra Nordsøen til under 28 dollars pr. tønde – det laveste i 12 år. Den amerikanske WTI-olie skifter hænder til cirka samme pris.

Der er så stor en overflod af olie på verdensmarkedet, at priserne formentlig skal længere ned, advarer flere eksperter. Det er en katastrofe for ikke mindst oliesektoren og de olieproducerende lande.

Men hvad med de positive effekter? Herunder giver cheføkonom i Nordea Helge J. Pedersen og Henrik Drusebjerg, chefstrateg i Carnegie, deres bud på, hvorfor billig olie er en bonus.

1. Flere penge til forbrugerne

Det bliver billigere at tanke bilen. Hver gang en tønde Nordsøolie falder en dollar (6,75 kr.) i pris, bliver benzinprisen tilsvarende 4-5 øre billigere.

Det giver luft i danskernes budget og flere penge til forbrug, hvilket understøtter økonomien. For danskere med oliefyr bliver det også billigere at opvarme huset.

2. Lavere boligrenter

Når energipriserne falder, er det med til at sænke inflationen. Det ønsker centralbankerne ikke, og derfor holder de renterne i bund og pumper milliarder af kroner ud i samfundet. Konsekvensen er, at de lave renter fastholdes på både flekslån og fast forrentede lån.

Den positive effekt gælder altså isoleret set boligejerne.

3. Mere luft til den globale vækst

USA, Kina, Europa og Japan er alle nettoforbrugere af energi. Det vil sige, at de køber mere olie, end de sælger, og derfor slipper billigere, når olieprisen er lav.

Også virksomheder, der forbruger olie, nyder godt af prisfaldene, f.eks. flyselskaber, shipping- og transportvirksomheder. De sparer penge på brændstofregningen; penge, som kan bruges på at skabe vækst, investere, hyre flere medarbejdere osv.

I en analyse fra sommeren 2015 skønnede Den Internationale Valutafond, IMF, at den halvering af olieprisen, som kunne konstateres på daværende tidspunkt, ville løfte den globale vækst med omkring 0,5 procentpoint i 2015-2016.

Herunder kan du læse om de lande, der er hårdt ramt af den lave oliepris.

BRANCHENYT
Læs også