Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Derfor gør ECB klar til at chokstarte europæisk økonomi - igen

Der er ingen grænser for, hvor langt vi vil gå, siger ECB-chef Mario Draghi.

Chefen for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, pønser på nye pengepolitiske tiltag. Foto: AP Photo/Michael Probst.

Den Europæiske Centralbank, ECB, er igen, igen klar til at komme europæisk økonomi til undsætning.

Torsdag fastslog centralbankchef Mario Draghi, at ECB vil »revurdere« sin pengepolitik på det næste rentemøde i marts.

Sagt på en anden måde er ECB klar til at sænke sin historisk lave rente og måske udvide sit enorme opkøbsprogram af obligationer, lyder vurderingen fra adskillige økonomer.

Nordea forventer, at ECB sænker indlånsrenten med 0,1 procentpoint til -0,4 pct. og muligvis øger opkøbet af obligationer fra 60 mia. euro om måneden til 70 mia. euro om måneden.

Men hvorfor skulle ECB hugge renten yderligere i bund og skrue op for seddelpressen? Ifølge cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen, er der to årsager:

1. Faretruende lav inflation

ECB har en målsætning om at holde inflationen (prisstigninger) i eurozonen tæt på, men under 2 pct. Det er den ikke i nærheden af. I december var inflationen 0,2 pct. og er formentlig endnu lavere i januar.

Årsagen til den lave inflation er især olieprisen, der er styrtdykket i flere uger. En faldende oliepris er i teorien godt nyt for den økonomiske vækst, men den er samtidig giftig for inflationen.

»Hvis inflationen er for tæt på 0 i lang tid, er risikoen, at lønninger begynder at falde. Det vil sætte sig i boligpriserne og få privatforbruget til at falde. Så bliver det pludselig meget svært at få gang i økonomien igen,« siger Helge J. Pedersen.

Der er ingen grænser for, hvor langt vi vil gå for at opnå vores mål om en inflation tæt på, men under 2 pct.

Mario Draghi, chef for Den Europæiske Centralbank, ECB.

2. Panikstemning på de finansielle markeder

Siden årsskiftet har aktiemarkeder verden over været ramt af en maniodepressiv tilstand med store kursfald til følge. Det gør ECB nervøs, fordi aktieuroen kan smitte af på realøkonomien.

Samtidig er der usikkerhed om situationen i Kina, der oplever sin laveste vækst i et kvart århundrede, og der er svaghedstegn i den amerikanske fremstillingssektor.

»Risiciene for den globale økonomi er mange. Det samme gælder den geopolitiske situation. ECB kan retfærdiggøre nye lempelser ud fra inflationen, men der er ingen tvivl om, at den finansielle uro og prisfaldene på råvarer spiller en rolle,« siger Helge J. Pedersen.

Han understreger, at den underliggende vækst i eurozonen stille, men stabilt bevæger sig fremad. Det er altså ikke vækstproblemer, der får ECB til at trykke på aftrækkeren, mener cheføkonomen.

Finans Briefing giver dig hver dag alle de mest interessante nyheder, eksklusivt udvalgt af vore redaktører og leveret til din indbakke. Tilmeld dig her og styrk overblikket.

BRANCHENYT
Læs også