Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Norges sparegris er blevet 400 mia. kr. fattigere på tre uger

Men nordmændene løber ikke tør for penge foreløbigt.

Den norske undergrund rummer enorme mængder af olie og naturgas. Det har gjort Norge til et af verdens rigeste lande. Foto: Finn Frandsen.

Uroen på de finansielle markeder har på kort tid barberet 525 mia. norske kroner - svarende til over 400 mia. danske kroner - af den norske oliefond, der er en af verdens største statsejede pengetanke.

Det skriver nyhedsmediet E24.no.

Oliefondens værdi toppede lille nytårsaften, da den ramte 5.760 mia. danske kroner. Siden har massive kursfald på verdens børser gjort et grumt indhug i oliefonden, så den nu "kun" er 5.350 mia. danske kroner værd.

Det svarer til et værditab på 410 mia. danske kroner.

Oljefondet, som den statsejede fond kaldes, ejer 1,3 pct. af alle børsnoterede selskaber i verden og har aktier i samtlige danske C20-selskaber.

Med så mange penge placeret i aktier gør det ondt, når aktierne falder, som tilfældet har været i 2016.

Til gengæld kan Oljefondet glæde sig over, at den norske krone er svækket over for både euro, dollars og yuan.

Fonden har alle sine investeringer placeret i udenlandsk valuta, hvilket betyder, at dens værdi stiger, når kronen svækkes.

For Norges finansminister, Siv Jensen, betyder den aktuelle udvikling, at hun og regeringen har færre oliepenge at bruge af. Hver gang Oljefondet mister 77 mia. danske kroner i værdi, skrumper regeringens rådighedsbeløb med 3 mia. danske kroner, ifølge E24.no.

Norges fælles sparegris blev stiftet i 1996, da nordmændene ønskede en buffer i tilfælde af faldende oliepriser eller fald i økonomien. Startkapitalen var 35 mio. danske kroner.

Siden er der pumpet millioner og atter millioner tønder råolie op af den norske undergrund. Det har forgyldt både statsbudgettet og oliefonden, hvis primære formål er at sikre den økonomiske vækst på lang sigt, i takt med at olien slipper op.

Udover aktier og obligationer ejer Oljefondet over 700 ejendomme i Europa og USA. Norges Bank Investment Management, der administrerer fonden, har lavet en tæller, der viser fondens værdi løbende.

Den kan du se her.

Finans Briefing giver dig hver dag alle de mest interessante nyheder, eksklusivt udvalgt af vore redaktører og leveret til din indbakke. Tilmeld dig her og styrk overblikket.

BRANCHENYT
Læs også