Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Yahoo! Japan sælger 12 ton elfenben på to år, men nægter at have gjort noget forkert

Mens resten af verden kæmper for at slå ned på krybskytteri og salget af elfenben, går Japan den modsatte vej. Det er penge lige ned i foret på Yahoo! Japans auktionssite.

En betjent fra Kenyas parktjeneste går forbi, mens 15 tons elfenbensstødtænder destrueres i Nairobi Nationalpark, den 3. marts 2015. Krybskytteri og ulovlig elfenbenssmugling er et voksende problem, mens Japan kritiseres for sin rolle i handlen Foto: AP Photo/Khalil Senosi.

TOKYO - Hvad giver man til manden, der har alt? Måske en barbermaskine til næsehår eller en hat med sugekop, så ejeren kan sove i toget med hovedet holdt fast mod vinduet.

Eller eventuelt en pagode i fem etager skåret ud af det pureste elfenben?

Alle tre er i tidens løb dukket op på auktionssitet Yahoo! Japan. Men det er elfenbenspagoden, der har fået verdens opmærksomhed. Yahoo! Japan beskyldes nu for at være medvirkende til ulovligt elfenbenssalg og krybskytteri i millionklassen.

Den slags skulle man ellers tro kun fandtes i internettets skyggeverden af mørke sites anført af kriminelle. Men miljøorganisationen Avaaz beregner, at der er solgt over 12 ton elfenbensprodukter på det japanske site alene mellem 2012 og 2014. Det gælder både hele stødtænder og i tusindvis af produkter lavet deraf, lige fra små stempler med en pris på 150 kroner til omtalte elfenbenspagode. Den koster over 300.000 kroner.

Dermed varsler der en raseristorm, hvis lige ikke er set siden løven Cecil led sin kranke skæbne under en amerikansk tandlæges ulovlige storvildtsjagt sidste sommer. Avaaz har allerede indsamlet over en million underskrifter for at standse, hvad der kaldes organisationens »blodige hemmelighed«.

Det gælder dog ikke kun japanerne. Organisationen opfordrer ikke kun Yahoo! Japan, men også øverste direktør for Yahoo! i USA, Marissa Mayer, til »hurtigst muligt at standse salget fra sites og platforme i Japan og andre markeder.«

Det truer med at blive en alvorlig hovedpine, for firmaet har i årevis skuffet med det ene dårlige resultat efter det andet. Det eneste lys er yderst profitable Yahoo! Japan, hvor Yahoo! ejer en 35,5 pct. aktieanpart.

Yahoo! forsvarer sig med, at selskabet ikke er hovedaktieindehaver - det er det japanske mobilfirma Softbank, der sidder på 36,4 pct. af aktierne. Yahoo! har dermed ikke kontrol med sitet, eller hvad det sælger.

»Yahoo! forstår bekymringen omkring dette og bifalder ikke på nogen måde salget af produkter lavet af elfenben fra dyr, der trues af udryddelse,« siger en talsmand fra Yahoo! til nyhedssitet Gizmodo. »Det er Yahoo!'s nuværende politik ikke at reklamere for elfenben. Yahoo! er en investor i Yahoo! Japan og har ikke ejerskabskontrol.«

Den slags bortforklaringer - uanset deres rigtighed - kommer Yahoo! måske ikke langt med. Den gryende skandale sætter i stedet kun yderligere fokus på den ulovlige elfenbensjagt. En jagt, der for længst er kommet ud af kontrol.

På trods af at elfenbenssalg blev gjort ulovligt under FN-traktaten CITES i 1989, er den internationale elfenbenshandel fordoblet siden 2007. Den er tredoblet siden 1998. Mellem 2009 og 2014 er de afrikanske elefantbestande faldet med 60 pct., og det går fortsat nedad.

»Der er mange, mange problemer omkring handlen med elfenben, men en af dem handler om simpel økonomi: Efterspørgslen på elfenben er langt større end mængden af stødtænder på markedet,« skriver magasinet Conservation, udgivet af Washington Universitet, i en januarleder sidste år.

Det har gjort det umuligt, konkluderer magasinet, at indføre en begrænset, men lovlig elfenbenshandel - så snart de får en finger, tager krybskytterne og deres netværk hele hånden.

Den høje efterspørgsel driver nemlig prisen på elfenben i vejret. Sidste år lå den på over 20.000 kroner kiloet, og det sætter Yahoo! Japans 12 ton i relief. Kan elfenbenet afsættes på markedet, er der formuer at tjene. Formuer, som også Yahoo! via sit medejerskab indirekte nyder godt af.

Elfenbensjagt
  • De første spadestik til en multinational aftale om elfenbensjagt blev taget i 1963.

  • Det blev medvirkende til CITES, en international traktat, der søger at beskytte over 35.000 dyre- og plantearter.

  • CITES blev åbent for medlemskab i 1973. Den trådte i kraft den 1. juli 1975.

  • Elfenbenssalg blev dog først forbudt i 1989 under CITES-regi.

  • Flere lande modsatte sig forbuddet. Blandt andet Japan, der allerede i 70'erne repræsenterede 40 pct. af al elfenbenskøb.

  • Også Kina kritiseres af miljøorganisationer for omfattende elfenbenshandel.

Yahoo! Japan vinder kun yderligere ved, at andre auktionssites har valgt en mere etisk vej frem. Både Amazon og Google har forbudt salget af elfenben på deres platforme, ligesom Kina - verdens største elfenbenssmugler - indførte et etårigt forbud i februar sidste år. Nu flokkes verdens elfenbenssælgere til steder som Yahoo! Japan, hvor salg endnu er muligt.

Yahoo! Japan afviser dog at være medskyldig.

»Siden der er en risiko for, at nogle salg er ulovlige, styrker vi nu vores politik. Hvis vi finder et salg ulovligt, annullerer vi det øjeblikkeligt,« udtaler Takako Kaminaga, talsmand for Yahoo! Japans PR afdeling, til Associated Press. »Vi patruljerer 24 timer i døgnet.«

Det er måske lige let nok sluppet. I Japan er elfenbenssalg endnu lovligt, og der er dermed ikke meget at patruljere. Sidste år udgav den anerkendte miljøorganisation EIA i Washington endda en særlig rapport, der afdækkede systematisk korruption og ulovlig import hos de japanske statssanktionerede importører.

Japan holder nemlig fast ved en særlig tilladelse til at importere 50 ton elfenben årligt, som landet fik af FN i 2007. Det fik Kina også - men hvor Kina siden indførte sit forbud i et år og derefter indgik et samarbejde med USA om at stoppe elfenbenshandlen, står Japan på sin ret.

Det er netop den slags, understreger naturorganisationer og medier som Conservation, der giver krybskytter dollartegn i øjnene. Og store øjne har de - krybskytteri koster dagligt omkring et hundrede afrikanske elefanter livet, udtalte Tysklands permanente FN-udsending Harald Braun efter en generalforsamling sidste sommer.

BRANCHENYT
Læs også