Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Grækerne kan ryge og drikke sig op af hullet

Alkohol og tobak kan gemme på positive bivirkninger. Men det kræver, at det kommer frem i lyset.

Det vil falde på et tørt sted, hvis Grækenland sikrede sig alle skatter og afgifter på den tobak, det spilleri og den spiritus, grækerne nyder. Foto: Thanassis Stavrakis/AP

Den græske økonomi og det græske statsbudget er hårdt presset, og staten er derfor på evig jagt efter penge til at fylde hullet i statskassen.

Og en løsning for premierminister Alexis Tsipras kunne ifølge Bloomberg News være, at grækerne kan ryge, drikke og spille sig ud af det finansielle hul - hvis bare de bliver beskattet af forbruget.

Problemet er, ifølge tobaksgiganten Philip Morris' datterselskab Papastratos, at der hvert år bliver solgt mere end 4 mia. illegale cigaretter i Grækenland. Det er til priser på 1,5 euro per pakke, hvilket er under halvdelen af en pakke Marlboros eller Prince i en af Grækenlands mange kiosker. Baseret på en afgift på 85 pct. per pakke ville det have givet mere end 670 mio. euro i årlige indtægter til staten.

Vicepræsident Lakovos Kargarotos fra Papastratos vurderer, at illegale cigaretter og tobakshandel tager betydelige indtægter fra staten hvert år, som kunne bruges til at betale pensioner, lønninger og sociale ydelser.

Det skaber et stort hul, som skatteyderne skal fylde. Den græske regering har kæmpet mod skatteunddragelse lige siden aftalen med kreditorerne i 2010, hvor landet underskrev sin første redningspakkeaftale med eurozonen og IMF.

Det er dog ikke kun cigaretter, som bliver importeret og solgt illegalt.  Det gør også brændstof, hvor Hellenic Petroleum Marketing Companies Association vurderer, at mere end 200 mio. euro om året bliver tabt fra ulovlig import.

Derudover kæmper den græske regering med hjemmebrænderi. Destilleriet Kostas Tsililis vurderer, at 200 mio. euro bliver tabt i skatteindtægter fra en produktion på 24 mio. liter af den traditionelle spiritus tsipouro.

BRANCHENYT
Læs også