Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Yellen advarer om finansuro og holder døren åben for nyt rentehop

Turbulensen på de finansielle markeder truer amerikansk økonomi, advarer Federal Reserve.

Over de kommende dage står den amerikanske centralbankchef Janet Yellen skoleret foran Kongressen, hvor hun leverer en status over amerikansk økonomi. Og den er ikke entydigt positiv.  Foto: AP/Susan Walsh

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, regner fortsat med kommende, gradvise rentestigninger.

Men den massive uro på de finansielle markeder udløst af faldende oliepriser og usikkerheden om væksten i Kina truer med at ramme væksten og jobskabelsen i USA.

Sådan lyder meldingen fra Federal Reserve-chefen Janet Yellen til medlemmerne af den amerikanske kongres, ifølge Bloomberg News.

Over de kommende dage står Janet Yellen skoleret foran Kongressen, hvor hun skal levere en status over amerikansk økonomi. Og den er ikke entydigt positiv.

»De finansielle forhold i USA er den seneste tid blevet mindre gunstige for vækst. Denne udvikling, hvis den viser sig at være vedvarende, kan få indvirkning på den økonomiske aktivitet og på arbejdsmarkedet,« advarer Janet Yellen.

Det samme gælder centralbankens nuværende rentekurs, som kan blive afsporet, hvis de finansielle og økonomiske forhold ikke forbedres.

Efter syv år med noget nær nul-rente hævede Federal Reserve i december 2015 renten med 0,25 procentpoint. Dengang var forventningen yderligere fire rentestigninger i 2016. Det er nu usikkert.

Yellen holder døren åben for en renteforhøjelse i marts, men understreger også, at den nuværende pengepolitik på ingen måde er fastlåst. Således sætter hun heller ingen dato på, hvornår renten skal hæves næste gang.

Næste vindue er på Federal Reserves møde den 15.-16. marts.

Der er adskillige faresignaler i den globale økonomi, ifølge Janet Yellen. Blandt andet har Kinas økonomiske udsigter og valutakurspolitik - begge er svære at blive kloge på - skabt »forværret bekymring over udsigterne for den globale vækst,« mener centralbankchefen.

Samtidig har de bidraget til den seneste tids store prisfald på råvarer, heriblandt olie. Hvis det fortsætter, kan det udløse spændinger i hele verden og potentielt true USA's eksportsektor, siger Yellen.

Finans Briefing giver dig hver dag alle de mest interessante nyheder, eksklusivt udvalgt af vore redaktører og leveret til din indbakke. Tilmeld dig her og styrk overblikket.

BRANCHENYT
Læs også