Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Frygt: Kinas banker kan ramle ind i krise, der er fem gange vildere end subprimekrisen

Amerikansk pengemand tjente selv stort på den amerikanske banknedtur og ser nu noget lignende på vej i Kina. Det bliver bare vildere, mener han.

Frygten for en større kinesisk vækstopbremsning har igennem de seneste måneder skabt stor tumult på aktiemarkederne, og nu bærer den kendte hedgefondbestyrer Kyle Bass i et brev til sine investorer mere brænde til bålet.

Han vurderer, at en kinesisk kreditkrise kan komme til at koste de kinesiske banker tab på op til fem gange de amerikanske bankers tab på subprimekrisen, skriver finansmediet CNBC.

- I lighed med det amerikanske banksystem i perioden op til finanskrisen, har Kinas banksystem i stigende grad forfulgt overdreven gearing og uansvarlig risikotagning. Tabene i banksystemet - som kan overgå de amerikanske bankers tab under subprimekrisen med 400 pct. - er begyndt at accelerere, skriver Bass.

Kinas banksystem er over de seneste ti år vokset til 34.500 mia. dollar i aktiver eller 227.000 mia. kr. fra 3.000 mia. dollar. Væksten er båret af en hurtig kreditekspansion, som har været med til at drive det ofte ineffektive infrastrukturprogram, som igen har understøttet den kinesiske vækst.

Kyle Bass vurderer, at de kinesiske banker kan tabe cirka 3.500 mia. dollar af egenkapitalen, hvis banksystemet taber 10 pct. af aktiverne. Historisk set har Kina mistet langt mere end 10 pct. i en cyklus med misligholdte lån, vurderer Bass, som venter, at de kæmpemæssige tab vil tvinge regeringen i Beijing til at rekapitalisere bankerne samt gennemføre en markant devaluering af den kinesiske valuta.

Hedgefond og shorting

Hedgefonde har i modsætning til almindelige investeringsforeninger mulighed for at anvende det, der i fagsprog hedder shorting.

Shorting betyder, at man som investor låner et antal aktier, hvis kurs man forventer vil falde. Efter at have lånt aktierne sælger man dem i form af en future eller option. Herefter venter man på, at kursfaldet indtræffer, hvorefter man køber det lånte antal aktier tilbage igen til en nu lavere kurs og slutteligt afleverer det lånte antal aktier tilbage.

Kilde: Wikipedia

Kyle Bass er blandt andet kendt for at have forudset og tjent på subprimekrisen ved at have købt såkaldte credit default swaps (CDS'er) på subprimelån udstedt af forskellige investeringsbanker, hvilket svarer til at shorte obligationerne.

Hedgefondbestyreren, som arbejder for Hayman Capital Management, har også satset mod græsk gæld og i mere end fem år har han forudset et kollaps i japanske statsobligationer, hvilket er en handel, der er blevet døbt "enkemageren". Investeringen har givet et spektakulært bagslag, da obligationerne i stedet er steget.

Renten på de 10-årige statsobligationer for første gang nogensinde i denne uge nåede negativt territorium.

BRANCHENYT
Læs også