Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Glæd dig - der bliver flere penge til forbrug

Danskerne har udsigt til den højeste reallønsfremgang i syv år. Men de er fortsat tynget af gæld.

Reallønsfremgang, lave renter og øget beskæftigelse giver flere penge til forbrug. Foto: Thomas Fredberg

Et øget privatforbrug - uden at der bliver tale om noget løssluppet opsving.

Danskerne kan se frem til at få flere penge til forbrug i 2016. Det vurderer flere økonomer på baggrund af en ny lønstatistik fra Dansk Arbejdsgiverforening. Den viser, at lønningerne inden for DA's område steg med 2,2 pct. fra 4. kvartal 2014 til 4. kvartal 2015. En tilsvarende udvikling kan ventes i år.

Det udlægger økonomer som et udtryk for, at dansk økonomi er i bedre form end tidligere.

»Lige nu er situationen rigtig gunstig for de danske lønmodtagere. Lønningerne stiger hurtigere end forbrugerpriserne. Vi forventer en inflationen på 0,5 pct. i år, mens lønvæksten i den private sektor sniger sig op mod 2,2 pct. Dermed bliver der tale om en reallønsvækst på cirka 1,7 pct. Det vil være den største fremgang i syv år,« konstaterer chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit.

Han peger desuden på, at renterne er lave, at der er fremgang i beskæftigelsen og at boligmarkedet også uden for de største byer viser tegn på bedring. Samtidig er det store fald i olieprisen med til at trække prisudviklingen ned.

»Det er altsammen med til at understøtte privatforbruget, der fortsat vil stige. Men dog ikke så meget, at vi kan tale om et nyt forbrugsopsving. Det er danskernes gæld stadig for stor til,« tilføjer Tore Stramer.

Hos Jyske Bank konstaterer cheføkonom Niels Rønholt, at der ikke er tale om store lønstigningerne. Men de batter alligevel på grund af den lave inflation.

»I en tid, da mange stadig sparer op, er det afgørende for opsvinget, at reallønnen stiger pænt. En højere købekraft kan hurtigt blive den eneste kilde til fremgang i privatforbruget,« siger Niels Rønholt.

Han kalder de nye tal for positiv læsning for dansk økonomi.

»Men det vil være rart at se lønningerne stige yderligere. I de vestlige lande har det vist sig svært at få gang i højere lønstigninger, og derfor ser vi stadig et meget skrøbeligt opsving,« tilføjer Niels Rønholt.

BRANCHENYT
Læs også