Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Så meget stiger de riges indkomst ved en skattereform

De rigeste bliver rigere: Danmark mister førerpladsen som det mest lige land i OECD, hvis regeringen sænker topskatten med 5 procentpoint.

Økonomerne har regnet på det. Danmark vil fortsat være det tredje mest lige samfund i OECD, selvom topskatten bliver nedsat. Cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos ses yderst til venstre.  Foto: Charlotte De La Fuente.

Danmark taber 1. pladsen i lighed til Slovenien og Slovakiet. Det bliver konsekvensen, hvis regeringen kommer igennem med en skattereform, som vil sænke topskatten med 5 procentpoint.

Det fremgår af et tilsynssvar fra Finansministeriet. Helt specifikt vil de 10 procent rigestes indkomst efter skat stige med 8.400 kr. om året, mens den næste gruppe vil score 1.100 kr.

Derefter daler det til 400 kr., mens de 50 pct. fattigste ingen ekstra kroner vil få ud af skattereformen.   

Ifølge industriens talerør DI vil selv de fattigste dog nyde godt af en reform, som sænker topskatten.

»De personer, der har de laveste indkomster, har også gavn af, at vi får skabt mere aktivitet og flere arbejdspladser. Alle vil vinde ved, at vi gennemfører lettelserne,« siger vicedirektør Kent Damsgaard fra DI.

Ved seneste OECD-måling i 2013 havde Danmark den laveste ginikoefficient i OECD.

Ginikoefficient er økonomernes måleinstrument for lighed i et samfund: Jo lavere tal, jo mere lige er indkomsterne i et samfund. Med skattereformen stiger Danmarks ginikoefficient med 0,33 pct., og Danmark glider et par pladser ned af listen. 

Det bekymrer dog ikke erhvervslivets fortalere for en lavere topskat.

»Det betyder, at vi går fra at være det mest lige land til at være det tredje mest lige land, altså mere lige end Sverige, Norge og Finland. Det må da være acceptabel løsning for Christiansborg,« siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den liberale tænketank Cepos.

Den holdning deler erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

»Det viser, at det ikke er topskatten, der afgør, hvor vil ligger på uligheds-skalaen. Hvis der er et argument om, at ulighed vil eksplodere, hvis vi sænker på topskatten, så holder det ikke,« siger skattepolitisk chef Jacob Ravn fra Dansk Erhverv.

BRANCHENYT
Læs også