Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING
0

Kinas banker udlåner penge i massivt omfang

Der er fuld skrald på bankudlånene i Kina. Det er både beroligende og bekymrende.

Bankerne i Kina låner gerne penge ud til virksomheder og forbrugere. Det er både beroligende og bekymrende, mener seniorøkonom. Foto: Imaginechina via AP Images.

De kinesiske banker låner penge ud i så massivt et omfang, at det både beroliger, bekymrer - og får en analytiker til at trække paralleller til finanskrisen i 2008.

Det samlede udlån i Kina steg voldsomt i januar, viser nye tal fra de kinesiske myndigheder. Således formidlede bankerne nye lån for samlet 2.510 mia. yuan mod 598 mia. yuan måneden før.

Udlånet til den private sektor viser ingen tegn på afmatning og dermed heller ikke signaler om, at bankerne og investorerne strammer op på kreditbetingelserne.

»Det er ganske afgørende for den kinesiske vækst, der er meget afhængig af kreditgivningen. På lidt længere sigt er det også bekymrende, fordi låntagningen stiger alt for stærkt i forhold til betalingsevnen,« siger seniorøkonom i Jyske Bank, Kim Fæster.

Han påpeger, at låntagningen i Kina er steget med 300 pct. siden finanskrisen, mens indkomsten kun er steget med halvdelen.

»Det kan, som vi i Vesten lærte på den hårde måde under finanskrisen, ikke fortsætte uendeligt. Foreløbigt sænker centralbanken renten, og det gør det lettere at leve med gælden. Men på et tidspunkt er der en alvorlig risiko for, at udlånsvæksten stopper, og det vil ramme væksten hårdt,« siger Kim Fæster.

Efter mere end et årti som verdens samlefabrik er Kina ved at omstille sin økonomi, så den fokuserer mindre på produktion og eksport og mere på service og forbrug.

Det betyder samtidig, at væksten i Kina er faldet til sit laveste niveau i 25 år. Nogle frygter, at verdens næststørste økonomi er på vej mod en hård opbremsning, der vil ramme resten af verdensøkonomien.

Ifølge seniorøkonom Zhou Hao fra Commerzbank i Singapore viser bankernes aggressive udlån, at de har regeringens implicitte støtte til at bekæmpe den økonomiske afmatning i Kina.

Det siger han til Bloomberg News.

Den samlede finansiering i Kina, som tæller banklån, lån uden for balancen og emissioner, løb op i 3.420 mia. yuan i januar.

Ser man på Kinas gæld, er den de senere år eksploderet, så den nu udgør 250 pct. af landets bruttonationalprodukt, BNP.

BRANCHENYT
Læs også