Tema
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Olieaftale får hug: »Det er en gratis omgang, som vil sende prisen længere ned«

Aftale mellem Rusland og Saudi-Arabien gør intet ved den lave oliepris, vurderer analytiker. Flere andre lande vil ikke lege med.

Den store oliepriskrig

Olieprisen bliver ikke presset i vejret foreløbigt, og verden vil fortsat svømme i olie.

Sådan lyder reaktionen fra senioranalytiker Jens Nærvig Pedersen, Danske Bank, efter at Rusland og Saudi-Arabien tirsdag blev enige om at fastfryse deres olieproduktion på niveauet fra januar.

Aftalen mellem verdens to største olieproducenter gør intet ved den massive overflod af olie, der har fået priserne til at styrtdykke, mener han.

»Det er en gratis omgang, som vil sende prisen længere ned. De to lande, som pumper allermest olie, fortsætter med det, og det løser ikke problemet med overproduktion – tværtimod,« siger Jens Nærvig Pedersen.

Både Saudi-Arabien og Rusland producerer mere end 10 mio. tønder olie om dagen. Det er tæt på rekordhøje niveauer for begge lande.

Faktum er, at der stadig produceres 1,5 mio. tønder olie for meget om dagen. Der er absolut ingen balance mellem udbud og efterspørgsel.

Jens Nærvig Pedersen, senioranalytiker i Danske Bank.

Inden mødet mellem de to oliegiganter havde markedet sendt olieprisen op i håbet om en aftale, der for alvor ville gøre en forskel. Sådan endte det ikke.

»Olieprisen er faldet efter nyheden, og vi skal ikke forvente, at den bliver reddet foreløbigt. Faktum er, at der stadig produceres 1,5 mio. tønder olie for meget om dagen. Der er absolut ingen balance mellem udbud og efterspørgsel,« siger Jens Nærvig Pedersen.

En tønde råolie fra Nordsøen, Brent-olie, handles til 33,4 dollars, mens den amerikanske råolie, WTI-olie, skifter hænder for 29,4 dollars pr. tønde.

Venezuela og Qatar har ligeledes sagt ja til at fastfryse deres produktion, men flere vigtige olielande, særligt Iran, mangler, lyder kritikken.

Ved årsskiftet blev de sanktioner, som EU og USA har haft mod Iran på grund af landets atomprogram, ophævet. Det betyder, at iranerne igen må sælge deres olie på verdensmarkedet.

»Konsekvensen er, at overfloden af olie fortsætter, hvilket fastholder presset på olieprisen,« siger Jens Nærvig Pedersen, der forventer, at Iran øger sin produktion.

Det samme kan være tilfældet med Kuwait, samtidig med at den amerikanske skiferolieproduktion fortsat buldrer derudaf.

OPEC's medlemmer
 • Algeriet
 • Angola
 • Libyen
 • Nigeria
 • De Forenede Arabiske Emirater
 • Kuwait
 • Irak
 • Iran
 • Qatar
 • Saudi-Arabien
 • Ecuador
 • Venezuela

Endnu mangler de øvrige medlemmer af OPEC (Organisationen af Olieeksporterende Lande) at melde ud, hvad de nu har tænkt sig at gøre.

Mange af landene er så afhængige af olieindtægter, at de i månedsvis har lukket øjnene og pumpet løs med faldende priser til følge.

»Vi skal nok ikke forvente meget. Selv hvis de øvrige OPEC-lande beslutter at fastfryse deres produktion, ændrer det ikke alverden,« siger Jens Nærvig Pedersen.

BRANCHENYT
Læs også