Tema
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Olieprisen vipper på kanten – alle kigger nervøst på Iran

Indædt kamp om markedsandele holder olieprisen nede, vurderer seniorstrateg.

Den store oliepriskrig
Iran har i flere år været pålagt sanktioner fra EU og USA på grund af landets atomprogram. Sanktionerne er nu ophævet. Foto: Vahid Salemi.

Iran får afgørende betydning for, om olieprisen skal op eller ned i den kommende tid.

Efter et halvt år med massive prisfald på olie er Saudi-Arabien, Rusland, Qatar og Venezuela blevet enige om at fastfryse deres olieproduktion på niveauet med januar. Det skal presse prisen opad og dermed komme de stærkt olieafhængige lande til undsætning.

Men hvis Iran ikke vil lege med, bliver der ikke gjort noget som helst ved den massive overflod af olie, der har ført til prisfaldene. Det mener Tine Choi Danielsen, seniorstrateg i Nordea.

Irans olieminister, Bijan Zanganeh, siger til Financial Times, at »Iran støtter ethvert tiltag, som kan stabilisere markedet og forbedre oliepriserne,« men nævner intet om, hvorvidt landet tilslutter sig aftalen.

Tine Choi Danielsen kalder det »urealistisk,« at Iran skulle have lyst til at skrue ned for oliehanerne.

»Det handler om markedsandele. Både Saudi-Arabien og Rusland havde tæt på rekordhøj olieproduktion i januar, mens Iran først nu skal til at skrue op for kapaciteten. Derfor er Irans interesse i at hoppe med på aftalen ikke særligt stor,« siger Tine Choi Danielsen.

Da Iran var underlagt sanktioner, valgte nogle lande at hæve deres produktion, hvilket fik oliepriserne til at falde. Hvordan kan de forvente, at Iran nu skal være med til at betale prisen for det?

Mehdi Asali, Irans talsmand i OPEC.

Iran har i flere år været pålagt sanktioner fra EU og USA på grund af landets atomprogram. Sanktionerne er nu ophævet. Derfor må Iran igen sælge sin olie på verdensmarkedet og har planer om at øge produktionen med knap 1 mio. tønder om dagen.

Irans talsmand i Foreningen af Olieproducerende Lande, OPEC, Mehdi Asali, sagde onsdag, at det er »ulogisk« at bede Iran om at fastfryse sin olieproduktion.

»Da Iran var underlagt sanktioner, valgte nogle lande at hæve deres produktion, hvilket fik oliepriserne til at falde. Hvordan kan de forvente, at Iran nu skal være med til at betale prisen for det,« lød det fra Mehdi Asali.

Hver dag produceres der 1,6 mio. tønder olie mere, end efterspørgslen berettiger. Det overudbud rokker aftalen ikke ved, mener Tine Choi Danielsen, der også peger på USA som en joker i spillet om olieprisen.

4.000 skiferoliebrønde i USA står lige nu på standby, fordi det ikke er rentabelt at udvinde olien.

»Så snart prisen kravler op, kan oliebrøndene igen trykke på startknappen. Det vil lægge en dæmper på eventuelle prisstigninger. Jeg har svært ved at se en oliepris over 40 dollars i den kommende tid,« siger hun.

Olieprisen strøg til vejrs forud for mødet mellem Saudi-Arabien og Rusland, men er nu faldet til ro. En tønde nordsøolie koster 35 dollars, mens den amerikanske råolie koster 31,40 dollars pr. tønde.

BRANCHENYT
Læs også