Gammel Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Forbrugerne ryster ikke på hånden

Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik lader det ikke til, at danskerne har ladet sig skræmme af urolige markeder.

Nye tal fra Danmarks Statistik vidner om, at danske forbrugere fortsat har tillid til økonomien.  Foto: Stine Bidstrup

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at trods markedsuro og vækstbekymringer har de danske forbrugere stadig en vis tillid til økonomien.

Tallene for forbrugertillid ligger på samme gennemsnitsniveau som de seneste seks måneder. Det vidner om, at danskerne stadig har en opfattelse af, at deres private familieøkonomi er bedre, end den var for et år siden.

Ifølge chefanalytiker i Nykredit, Tore Stramer, skyldes det, at danskerne ikke har mærket kursfaldene på aktiemarkedet på deres egen pengepung.

»Slet og ret fordi den almindelige dansker har en beskeden fri opsparing i aktier. Dertil kommer også, at den indenlandske økonomiske nyhedsstrøm generelt har været fornuftig,« siger han i en kommentar.

Selv om tilliden ligner de seneste seks måneders gennemsnit, er tallet dog svagt dalende. Ifølge cheføkonom i Dansk Erhverv, Steen Bocian, indikerer det et lidt jævnt år for forbruget.

»Da eksporten samtidig har det svært, så tegner det et billede af en økonomi, som fortsat er langt fra topformen. Vi kan dermed også sagtens ende i en situation, hvor væksten i 2016 bliver under 1 pct. - det vil på ingen måde være en stor overraskelse,« siger han i en kommentar.

Tallene fra Danmarks Statistik viser også, at danskerne for første gang siden 2013 forventer en stigning i arbejdsløsheden. Men ifølge Tore Stramer skal man tage de tal med et gran salt.

»Det er en smule overraskende, men skal formentlig ses i lyset af, at ledigheden har nået et ganske lavt niveau. Det er således ikke nødvendigvis et udtryk for, at danskerne over en bred kam kan forvente, at en ny ledighedsbølge vil skylle ind over dansk økonomi,« siger han. 

Tore Stramer understreger, at dagens tal vidner om, at danskerne fortsat er forsigtige og har fokus på opsparing og gældsnedbringelse.

»Men vi holder dog fortsat fast i, at fremgangen i privatforbruget vil være nok til at holde opsvinget på sporet og sikre en BNP-vækst i omegnen af 1 pct. i år. Men vi må også sande, at der er en risiko for, at opsvinget ikke rigtig får fat i år på grund af den tiltagende globale økonomiske uro,« siger han. 

Læs også