Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Danmark slipper nådigt igennem EU’s granskning af økonomien

En ny EU-rapport taget et grundigt tjek af sundhedstilstanden i dansk økonomi. Udover enkelte anmærkninger slipper Danmark for den store EU-røffel.

Enkelte hår i suppen. Men ellers befinder dansk økonomi sig generelt i en sund tilstand, vurder EU i ny rapport. Foto: AP/Virginia Mayo

Der kan findes enkelte hår i suppen, men generelt slipper Danmark nådigt fra den nye analyse af dansk økonomi, som EU-Kommissionen præsenterede fredag.

EU-Kommissionen udgiver årligt en større rapport, hvor Kommissionen analyserer de enkelte EU–landes økonomi, konkurrenceevne og arbejdsmarked.

Overordnet konkluderer EU-Kommissionen, at dansk økonomi stadig mangler at komme i op omdrejninger efter den økonomiske krise. Men samtidig peger analysen på, at opsvinget langsomt er på vej til at bide sig fast. Rapporten spår en vækst i bruttonationalproduktet (BNP) på 1,7 pct. i år og 1,9 pct. i 2017.

»Dagens rapport må siges at være stort set pletfri. Vi får generelt ikke de store anmærkninger – EU kommissionen kan grundlæggende godt lide, hvad de ser, når de kigger på dansk økonomi,« skriver Steen Bocian, cheføkonomi i Dansk Erhverv i en kommentar til tallene.

EU-Kommissionen har tidligere kritiseret Danmark på en række punkter – blandt andet i forhold til husholdningernes gældssætning. Men i fredagens analyse slipper dansk økonomi igennem nåleøjet uden de store anmærkninger.

Til gengæld påpeger Kommissionen Danmarks problemer med at integrere flygtninge og migranter på arbejdsmarkedet som en reel udfordring. Kommissionen nævner også en række barrierer i forhold til produktiviteten, som man fra dansk side bør se nærmere på. Blandt andet vil en lempelse af detailbestemmelserne i planloven have en positiv effekt på økonomien.

En lempelse af planloven er netop et af punkterne i den vækstplan, som regeringen præsenterede tilbage i november. Lempelsen af planloven er dog endnu ikke forhandlet på plads på Christiansborg endnu.

»Man kommer nok aldrig i en situation, hvor der er lige godt styr på alle dele af en makroøkonomi – men dagens rapport illustrerer trods alt, at der er rimeligt godt styr på dansk økonomi – og anbefalingerne står derfor heller ikke med den flammeskrift som tidligere har været set,« udtaler Steen Bocian og tilføjer:

»Det betyder ikke, at vi ikke skal arbejde med reformer af vores økonomi – og vi må da også endnu engang konstatere, at væksten i Danmark er langt lavere end, hvad den er i andre lande. Dagens rapport fokuserer dog ikke rigtigt på vækst – men på strukturer og ubalancer.«

BRANCHENYT
Læs også