Tema
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

En lille håndfuld grækere betaler 42 pct. af de græske skatteindtægter

Halvdelen af de skattepligtige grækere har opgjort deres årsindkomster til under 5.000 euro.

Grækenland i krise
Græske pensionister er ikke alene om ikke at betale skat i Grækenland. Også skattepligtige forsømmer at betale. Foto: AP.

Når de græske myndigheder samler skattekroner ind, kommer en stor del af pengene fra en ganske lille skare. Og det er tilsyneladende ikke, fordi de er særligt rige.

Således har kun 3 af 100 grækere angivet en årlig indkomst på mere end 30.000 euro - svarende til en årsløn på knap 224.000 kr. Det skriver det græske dagblad Ekathimerini.

Til sammenligningen var gennemsnitsindkomsten i Danmark i 2014 ifølge Danmarks Statistik på knap 300.000 kr.

Det betyder, at 3 pct. af skatteyderne betaler 42 pct. af de samlede skatteindtægter.

Spørgsmålet er dog, om angivelserne er retvisende.

1,7 mio. grækere betalte slet ikke skat sidste år, og 1,3 mio. angav deres årlige indkomst til at være 1.000 euro eller derunder, svarende til 7.460 kr.

Og knap 4 mio. - halvdelen af alle skattepligtige grækere - angav en årlig indkomst på under 5.000 euro, 37.300 kr.

Altså betaler 4 mio. ud af 11 mio. grækere ingen eller kun meget lidt i skat, mens 3 mio. ikke er skattepligtige.

De 3 pct. består af 267.480 skattepligtige grækere, der tilsammen afleverer 261 mia. kr. årligt til den græske statskasse. Det viser en rapport fra myndigheden Generalsekretariatet for Offentlige Indtægter.

Og de 3 pct. rigeste skal nu til at betale endnu mere, hvis et forslag fra finansminister Euclid Tsakalotos går igennem. I så fald vil skatteprocenten for den rigeste gruppe stige til omkring 60 pct.

Omvendt kan de resterende 97 pct., dem, der tjener under 224.000 kr. årligt, se frem til skattelettelser. Hvor meget er endnu ukendt.

Kritikere af finansministeren siger, at de nye opgørelser viser, at regeringen hellere skulle koncentrere sig om at få bugt med skattesvindel frem for at straffe dem, der betaler deres skat.

I sommer stillede Den Europæiske Centralbank, Europa-Kommissionen og Den Internationale Valutafond en række krav til grækerne for en hjælpepakke, og et af kravene var, at Grækenland krævede flere skatter ind.

Det norske medie E24 skriver, at et studie fra Athens Universitet viser, at kun Sverige og Danmark har et højere skatteniveau end Grækenland blandt 21 undersøgte lande. Problemet for Grækenland er bare, at kun meget få grækere betaler den høje skatteprocent.

BRANCHENYT
Læs også