Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

»Der skal mere end travl seddelpresse og lave renter til at sikre vækst«

Alle værktøjer skal i brug for at sikre vækst, siger G20-landenes finansministre og centralbankchefer.

G20-landenes finansministre og centralbankchefer til topmøde i Shanghai. Foto: Zeus
G20

Efter en årrække med tryk på seddelpressen og historisk lave renter må verdens økonomier indse, at der skal mere end nemme pengepolitiske løsninger til, hvis væksten i verdens største økonomier skal i balance.

Det siger finansministrene og centralbankcheferne for verdens 20 største økonomier i en fælles meddelelse, efter de fredag og lørdag har været samlet til G20-topmøde i Shanghai.

»Pengepolitikken skal fortsat støtte den økonomiske aktivitet og sikre prisstabilitet i overensstemmelse med centralbankernes mandater, men pengepolitikken kan ikke skabe afbalanceret vækst alene,« hedder det i erklæringen, som nyhedsbureauet Reuters har set.

Der står ligeledes, at G20-landene vil benytte »alle værktøjer - pengepolitiske, finanspolitisk og strukturelle - individuelt og kollektivt« for at styrke væksten og finansiel stabilitet.

Mens G20-ministrene først og fremmest var på jagt efter løsninger på den voksende bekymring over væksten i Kina og USA, sneg et andet punkt sig ind på dagsordenen: Storbritanniens medlemskab af EU.

Ved G20-topmødet gjorde finansministrene det klart, at et britisk exit vil chokere verdensøkonomien, og at en afstemning om medlemskabet i EU vil være en af de største økonomiske farer i år. Det skriver The Guardian.

Oplysningerne har de fra den britiske finansminister, den konservative George Osborne.

»Finansministrene og centralbankcheferne har i dag enstemmigt konkluderet, at det, de kalder chokket over en potentiel UK-afstemning om at forlade EU, er blandt de største økonomiske farer i år.«

På dagsordenen var også de meget svingende markeder, der i årets første måneder mest er gået ned. Særligt har det kinesiske aktiemarked været ramt, men også markeder i Europa, USA og i resten af verden har mærket udsvingene.

Til det siger G20-landene:

»Mens vi erkender disse udfordringer (førnævnte trusler, red.), mener vi alligevel, at størrelsen af den seneste volatilitet (kursudsving, red.) på markedet ikke har afspejlet de underliggende fundamenter i den globale økonomi.«

BRANCHENYT
Læs også