Tema
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Tidligere centralbankchef: Uden bankreform rammer en ny finanskrise med sikkerhed

Bank of Englands forhenværende chef, Mervyn King, ser skeptisk på den økonomiske fremtid i ny bog.

Finanskrisen spøger stadig
Her ses Mervyn King som centralbankchef for Bank of Scotland i 2008. Foto: Chris Radcliffe

Det er kun et spørgsmål om tid, før en ny finanskrise rammer verdensøkonomien, hvis ikke bankerne bliver reformeret.

Så klar er talen, eller skriften, i en ny bog, som den forhenværende centralbankchef i Bank of England, Mervyn King, har skrevet. Det skriver nyhedsbureauet Press Association.

Tilsynsmyndighedernes forsøg på at reformere bankerne er nemlig fejlet, lyder budskabet fra den 67-årige King, der var chef i perioden 2003 til 2013, og som dermed regerede under finanskrisen.

»Uden en reform af det finansielle system er en ny krise en sikkerhed. Og den manglende evne til at tackle uligevægten i verdensøkonomien gør det sandsynligt, at krisen vil komme snarere før end senere,« skriver Mervyn King.

Bogen hedder The End of Alchemy: Money, Banking And The Future Of The Global Economy - frit oversat: Enden på alkymi: Penge, bankvæsen og den globale økonomis fremtid. Bogen bliver publiceret som en serie på det britiske medie The Telegraph.

I bogen hævder han - i modsætning til mange andres udlægninger - at den finansielle krise ikke blev udløst af grådige og inkompetente finansfolk, selv om han noterer sig, at enkelte var netop det. Han mener derimod, at fejlen i stedet skal findes i selve det finansielle system, og at centralbankerne var bundet på hænder og fødder.

»De globale centralbanker blev holdt fanget i et dilemma, fordi man ikke kunne hæve renten af frygt for at kvæle det økonomiske opsving,« skriver han.

Og hvad er så løsningen på problemerne, der tilsyneladende stadig florerer i den finansielle sektor?

Mervyn Kings bud er, at man skal hæve produktiviteten og reformere banksystemet.

»Kun en fundamental nytænkning af, hvordan vi som samfund organiserer vores system i forhold til penge og bankvæsen kan forhindre en gentagelse af den krise, vi oplevede i 2008,« skriver han.

Som centralbankchef blev Mervyn King kritiseret for ikke at have forudset finanskrisen, skriver The Guardian i et portræt.

BRANCHENYT
Læs også