Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING
0

Alle advarselslamper lyser: Priserne falder i Europa

Olieprisfaldet har fået store konsekvenser for inflationen i Europa.

Olien trækker inflationen i minus, men heller ikke priserne på bl.a. fødevarer stiger specielt meget, og det vækker bekymring. Foto: Jens Henrik Daugaard

Frygten for deflation er brudt ud igen, og dermed bør alle advarselslamper lyse, mener flere økonomer.

I februar faldt priserne - opgjort som forbrugerinflationen i Europa - med 0,2 pct. Det er det største fald i et år.

Faldende priser er ikke i sig selv udtryk for deflation. Det kræver nemlig også, at økonomien er i recession, og der er vi ikke endnu. Den faldende inflation er i høj grad drevet af olieprisdykket. Men ifølge seniorøkonom i Handelsbanken, Rasmus Gudmund-Sessingø, er det langt fra overstået.

»Vi forventer, at inflationen vil blive endnu mere negativ i marts. Således er der ikke udsigt til, at presset for lavere inflation umiddelbart aftager, og dertil skal lægges de seneste tydelige tegn på, at væksten i euroområdet overordnet har haft det sværere fra årets begyndelse på grund af den øgede usikkerhed om global økonomi samt uroen på finansmarkederne,« siger Rasmus Gudmund-Sessingø.

Han forventer, at Den Europæiske Centralbank, ECB, nu presses til yderligere at levere en kraftfuld stimulans på rentemødet i næste uge. Han hanviser til, at euroen allerede er svækket, og markedsrenterne er faldet.

»Men om ECB viser sig i stand til at leve op til forventningerne denne gang bliver efterhånden mere og mere usikkert,« lyder det. 

I Nordea understreger chefstrateg Holger Sandte, at vi ikke befinder os i en regulær deflation endnu. For selv om inflationen falder, ses der stigende priser på mange varer.

Men han forventer også, at ECB vil lempe pengepolitiken yderligere.

»Det må være bekymrende for ECB, at priserne på f.eks. mad, alkohol og tobak kun steg med 0,7 pct. i februar. Kerneinflationen har været i søgelyset hos ECB længe, og de seneste tal viser, at der er grund til bekymring,« mener Holger Sandte.

De faldende priser er sket i en periode, hvor lønningerne er steget påpeger Rasmus Gudmund-Sessingø.

BRANCHENYT
Læs også