Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Økonom: Kinesisk gældsbjerg kan udløse ny finanskrise

Den kinesiske gæld kan sende bølgeskvulp til resten af verden.

Foto: AP

Gælden i de kinesiske virksomheder er høj, og derfor er det bekymrende, at landets centralbank har sænket kravene til bankerne, der dermed kan låne endnu flere penge til forbrugere og virksomheder. En finanskrise lurer under overfladen.

Det vurderer Kim Fæster, seniorøkonom i Jyske Bank, efter at Kinas centralbank mandag har sænket de såkaldte reservekrav til landets banker i et forsøg på at bremse en aftagende vækst i verdens andenstørste økonomi.

- En del af Kinas vækst er trukket af låntagning. Siden finanskrisen er gælden steget med 300 pct., mens indkomsterne kun er steget med 150 pct. Det er et problem, hvis det er kreditten, som trækker væksten i økonomien, fordi lige pludselig så begynder bankerne at sige stop, siger Kim Fæster.

- Det kan måske vare lidt længere i Kina end i en vestlig økonomi, da 85 pct. af bankerne er statsejede og får besked på at fortsætte udlånene, men på et tidspunkt bliver det et så stort problem, at man ikke kan negligere det, siger han.

Kinas centralbank sænker renten i et forsøg på at få gang i økonomien. Sidste år var væksten i bruttonationalproduktet, BNP, på 6,9 pct. - hvilket ikke er set lavere siden starten af 90'erne.

Kim Fæster peger på, at det tidligere har udløst finanskriser, når gælden er steget mere end indkomsterne.

- Det så vi senest i USA i 2008-2009, og det kan være bekymrende, hvis vi begynder at se det samme i Kina. Landet trækker jo en tredjedel af væksten på globalt plan. Det risikerer at blive en stor boble, som man ikke kan kontrollere, og som vi efterfølgende bliver ramt af, siger Kim Fæster.

Hos Handelsbanken er seniorøkonom Bjarke Roed-Frederiksen ikke helt så bekymret som sin kollega i Jyske Bank.

- Der er en kæmpe kreditgivning, og gælden er blevet opbygget hurtigt. Og når vi kigger på andre lande, så har det tidligere vist sig at gå galt på et eller andet tidspunkt.

- Men det er de statsejede banker i Kina, som har ydet lånene, og det er lettere at håndtere en krise, når det er statsejede banker, og staten vil kunne gå ind overtage gælden, siger han.

Derudover peger han på, at Kina som stat har en forholdsvis lav gæld. Ifølge Bjarke Roed-Frederiksen udgør den private gæld 200 pct. af Kinas BNP, mens statens gæld svarer til omkring 40 pct.

- Der er en høj privat gæld, men statens gæld er lav, så man ville kunne flytte gælden over på statens balancer. Det ville være et problem, hvis staten var højt gældsat, som det var i Sydeuropa for nogle år siden. Så det ser jeg som en formildende omstændighed, siger Bjarke Roed-Frederiksen.

Kim Fæster fra Jyske Bank ser problemer i, at indtjeningen i de kinesiske virksomheder er under pres.

- Overskuddene i virksomhederne svinder ind, blandt andet fordi nogle begynder at blive tynget af afdrag og rentebetalinger. Og så er der mange minevirksomheder, som er ramt af lave råvarepriser men har høje lån, siger Kim Fæster.

Desuden fortæller han, at der også er mange selskaber i ejendomssektoren, som er i store problemer.

- Der er mange entreprenør, som har bygget boliger i udkantskina, som ikke kan afsætte deres boliger, og det rammer både selskaberne og bankerne bagved, siger Kim Fæster.

Mandagens justering fra den kinesiske centralbank betyder, at reservekravene er sænket med 0,5 pct.point til 17 pct. for landets store banker. Det giver ifølge Jyske Bank mulighed for yderligere udlån på 625-725 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også