Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Kina fyrer 1,8 mio. arbejdere

Det bliver en af historiens største massefyringer, når Kina fyrer 1,8 mio. arbejdere i kul- og stålindustrien.

Hertil og ikke længere. Kulindustrien er et følsomt emne for de kinesiske myndigheder. Nu fyrer de og skærer ned på kulproduktionen.  Foto: Niels Hougaard

Kina er blevet ramt så hårdt af nedgangen i efterspørgslen efter kul og stål, at de nu foretager en massefyring af historisk dimension.

Kina vil fyre 1,8 mio. kul- og stålarbejdere, meddelte Yin Weimin, den kinesiske minister for HR og social sikkerhed, mandag, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det fremgik ikke af meddelelsen, hvornår fyringer ville blive foretaget.

Når Kina foretager en af verdens største massefyringer, kan det sende chokbølger gennem verdensøkonomien. Lande som Brasilien og Australien er leverandører til Kinas kul- og stålindustri, skriver nyhedsmediet Quartz. Omvendt kan det gavne kul- og stålindustrien andre steder i verden, da priserne formentlig vil stige.

Antallet af fyringer kan blive endnu større, end det tal, som ministeriet selv har opgivet, vurderer regeringskilder over for Reuters. Hele 5-6 mio. arbejdere kan blive afskediget fra industrien over de næste tre til fem år i takt med, at Kina forsøger at komme af med industriel overkapacitet og forurening.

Kina har over de seneste årtier investeret kraftigt i industrien. Mange af de statsejede, kinesiske industrivirksomheder har siden 2011 sænket deres priser markant. Da de er statsejede, kan deres underskud blive dækket af staten.

Regeringen vil nu reducere produktionen af stål med 150 mio. ton og produktionen af kul med 500 mio. ton over de næste tre til fem år.

En meddelelse der formentlig modtages med lettelse i de dele af kul og stålindustrien, som også har kørt med underskud på grund af de meget lave priser.

De offentligt handlede dele af den amerikanske stålindustri rapporterede i fjerde kvartal sidste år et samlet tab på 10 mia. kroner, ifølge det amerikanske handelsministerium, US Department of Commerce.

BRANCHENYT
Læs også