Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

»Kinesisk økonomi får absolut ikke en hård landing«

Kinesisk topembedsmand anerkender, at landet er i økonomisk modvind, men skyder milliardærs kritiske forudsigelser ned.

Til højre ses Xu Shaoshi, formanden for den nationale udviklings- og reformkommission. Foto: Zeus

En af Kinas økonomiske topembedsmænd afviser, at den kinesiske økonomi vil få en hård landing og trække den globale vækst ned. Det skriver internationale medier som nyhedsbureauet Reuters, erhvervsmediet Bloomberg og BBC.

Det kom frem i weekenden, hvor Kinas ledere er samlet til den årlige folkekongres i Beijing. Det er her, forventningerne til landets økonomi i de kommende 12 måneder bliver fastlagt.

Hvad er BPC?
  • Hver år mødes omkring 3.000 af Kinas mest magtfulde embedsmænd i Beijing til en parlamentarisk begivenhed kaldet National People's Congress.
  • I år består forsamlingen af 2.943 partiledere, embedsmænd i regeringen, virksomhedsledere og militære ledere, og den vigtigste person er præsidenten for Kinas kommunistiske parti, Xi Jinping.
  • Her diskuterer de fremtidsudsigterne for landet, laver prognoser og vedtager lovforslag.
  • Det er alment kendt, at forsamlingen har ingen magt i praksis, selv om den har magt ifølge loven. Lovgivningen bliver udarbejdet af det regerende parti, men det er aldrig sket, at kongressen har stemt et lovforslag ned.

I går kunne Kinas premierminister, Li Keqiang, i en rapport fortælle, at man forventer en vækst på mellem 6,5 og 7 pct. efter sidste års vækst på 6,9 pct., hvilket var det laveste niveau i 25 år.

Den aftagende vækst har fået milliardæren og superinvestoren George Soros til at forudse en hård landing for kinesisk økonomi. Men det afviser kineserne, der hævder at have redskaber nok til at sikre, at vækst-opbremsningen ikke ville få konsekvenser for den globale vækst.

»Kinas økonomi vil absolut ikke få en hård landing, og de såkaldte hård-landing-forudsigelser er dømt til at fejle,« sagde Xu Shaoshi, formanden for den nationale udviklings- og reformkommission, søndag, da han blev konfronteret med Soros udtalelser.

Han understregede dog, at landet er i økonomisk modvind, og at risikoen for faldende offentlige indtægter, faldende priser og mindre overskud i virksomhederne ikke må undervurderes.

Samtidig har den aftagende globale vækst haft negative konsekvenser for Kina.

»Først og fremmest vurderer vi, at den langsomme økonomiske genopretning og lave vækstrater i verdensøkonomien vil fortsætte i en periode endnu. Og derudover kan vi ikke overse risikoen for ustabile globale finansielle markeder, faldende råvarepriser og geopolitiske risici,« siger Xu Shaoshi og tilføjer:

»Generelt mener jeg, at Kinas økonomiske præstationer har været på et fornuftigt niveau (siden 2015, red.).«

Kina er verdens næststørste økonomi efter USA. Landet mod øst tegner sig for 15 pct. af verdens knap 500 billioner kr. store økonomi, mens USA står bag 24 pct.

BRANCHENYT
Læs også