Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Nordea: Draghi kan afgøre retningen på aktiemarkedet

Stemningen på de europæiske børser står og falder torsdag med indsparket fra Den Europæiske Centralbanks rentemøde i eftermiddag, vurderer Nordea.

Foto: Colourbox

Forventningerne til nye lempelser fra banken er skruet op, så centralbankchef Mario Draghi skal formentlig levere på flere fronter, hvis den positive stemning, som har kendetegnet finansmarkederne de seneste uger, skal fortsætte.

Ifølge Bloomberg News ventes ECB at sænke sin i forvejen negative indskudsrente til minus 0,40 pct. fra minus 0,30 pct.

Desuden venter økonomerne, at banken udvider sit opkøbsprogram for obligationer med 15 mia. euro til 75 mia. euro om måneden. Også andre faktorer kan dog komme i spil.

- Udviklingen på finansielle markeder vil i dag afhænge meget af, om ECB vælger at overgå investorernes forventninger for eksempel ved at lave differentierede indlånsrenter, udvide opkøbsprogrammet til at omfatte flere obligationstyper eller hæve opkøbene med mere end 10 mia. euro om måneden, vurderer seniorstrateg i Nordea Tine Choi og uddyber:

- Hvis det bliver tilfældet, vil renterne køre ned, aktier op, mens euroen vil blive svækket. Hvis ECB skuffer, vil der være lagt op til det modsatte billede.

En rentesænkning behøver således ikke alene at være af det gode, hvis ikke også, at ECB indfører et todelt system i forhold til renten, så bankerne ikke bliver så hårdt ramt, når de sætter penge ind.

- Ved at lave en differentieret rente, vil ECB eksempelvis kunne lade bankerne have bankreserverne stå til en rente på nul pct., mens det kun er indestående derudover, som vil stå til en negativ rente, siger Tine Choi.

Hun peger på, at samme system kendes fra Danmark, hvor Nationalbankens folioramme sætter grænsen for, hvor mange penge bankerne kan sætte i Nationalbanken til nul i rente og dermed undgå at betale Nationalbankens negative rente på indskud på 0,65 pct.

- Så sænker ECB renten mere (end de ventede 10 basispoint, red.), vil det umiddelbart være en positiv overraskelse, men det kan det også give bagslag, fordi det rammer bankerne hårdere, medmindre at der indføres et torentesystem, siger hun.

Den negative indlånsrente synes således at være et tveægget sværd, da den dels giver bankerne grund til at låne mere ud for at nedbringe et indlånsoverskud, men også lægger et pres på sektorens indtjening og mulighed for at leve op til voksende kapitalkrav. Dermed kan de negative renter også medvirke til, at bankerne i stedet holder på kapitalen.

BRANCHENYT
Læs også