Tema
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Verdens mest generøse velfærdssystem vil stramme til

Nye reformer skal afhjælpe Kuwaits problemer med den lave oliepris.

Den store oliepriskrig
Kuwait hører ikke til blandt de mest pressede olielande på økonomien, men alligevel har Kuwait tidligere forsøgt at gennemføre reformer uden held. Foto: Gustavo Ferrari/AP

Menuen for verdens mest generøse velfærdssystem er ingen selskabsskat og tilskud til benzinindkøb i stedet for afgiften.

Menuen fås i oliestaten Kuwait, men udfordringerne med det massive olieprisfald betyder, at menuen kan blive ændret, ifølge Bloomberg News.

Kuwaits finansminister, Anas al-Saleh, lancerer et lovforslag med seks punkter, som parlamentet skal tage stilling til. Formålet er at øge indtægterne, men også reducere oliestatens omkostninger. Udfordringerne har længere været aktuelle for mange Opec-medlemmer, men det har også været svært for landene at få opbakning til noget så sjældent som omkostningsreduktioner i de tidligere ekstremt velhavende lande.

Planen er, at selskabsskatten skal op på 10 pct., imens hjemlige kuwaitiske firmer ikke betaler skat i øjeblikket. Yderligere beretter Anas al-Saleh, at man vil lave prisjusteringer på udvalgte varer. Mediet Arabfinance vurderer, at det kan være reduktion af tilskud til benzin, fødevarer og offentlige ydelser.

Kuwait hører ikke til blandt de mest pressede olielande på økonomien, men alligevel har Kuwait tidligere forsøgt at gennemføre reformer uden held. Den største hurdle for reformerne er parlamentet, lyder det fra Razan Nasser, som er mellemøstanalytiker hos HSBC.

»De største udfordringer er at få presset reformerne igennem parlamentet samt vinde befolkningens accept. Sidste år blev det forsøgt at reducere støtten til benzinen, hvilket var meget upopulært. Parlamentet har flere gange tidligere stoppet reformer,« udtaler Razan Nasser til Bloomberg News.

Den kuwaitiske regering har godkendt reformerne, ifølge Arabfinance, som også beretter, at emnet er yderst sensitivt, da det direkte påvirker befolkningens levestandard.

Finansminister Anas al-Saleh meddelte i januar, at Kuwaits tab i 2016/17, som begynder i april, kan vokse med 50 pct. til 275 mia. kr. i forhold til det ventede underskud i 2015/16.

BRANCHENYT
Læs også