Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Her er planetens vildeste ejendomsmarkeder

Huspriserne i Shenzhen i det sydlige Kina steg næsten 50 pct. i fjor.

Et nyt indeks viser, at huspriserne i 165 byer på verdensplan er gået 4,4 pct. op. I Shenzhen var væksten 47,5 pct. Foto: Imaginechina via AP Images.

Velkommen til Shenzhen - et teknologisk mekka og brandvarmt boligmarked.

En ny opgørelse over 165 byer fra ejendomsmæglerkæden Knight Frank viser, at boligpriserne i den kinesiske by, der også er kendt som Kinas Silicon Valley, steg med 47,5 pct. pct. i 2015. Det giver byen den største vækst i boligpriser på verdensplan.

Til sammenligning kommer New Zealands største by, Auckland, ind på en andenplads med en vækst på 25,4 pct.

De 10 hurtigst voksende ejendomsmarkeder
  1. Shenzhen, Kina
  2. Auckland, New Zealand
  3. Istanbul, Tyrkiet
  4. Sydney, Australien
  5. Shanghai, Kina
  6. Izmir, Tyrkiet
  7. Budapest, Ungarn
  8. Stockholm, Sverige
  9. Gøteborg, Sverige
  10. Vancouver, Canada
Shenzhen, der ligger tæt op ad Hong Kong, betegnes som et af de mest vildtvoksende vækstområder inden for it. Indtil begyndelsen af 1960'erne havde byen blot ca. 20.000 indbyggere - svarende til en mindre dansk provinsby.

Den daværende kinesiske præsident Deng Xiaoping åbnede den lille kinesiske fiskerby op for omverdenen og lod markedskræfterne tage over i 1979 for at omdanne byen til en særlig økonomisk zone. Siden da er indbyggertallet tyvedoblet.

Shenzen får selskab i toppen af en anden kinesisk by. Med en vækst på 18,2 pct. indfinder også Shanghai sig på top fem over de hurtigst voksende ejendomsmarkeder i 2015.

Selvom en rekordlav rente, stigende optimisme og faldende ledighed sendte boligpriserne adskillige nøk op i Danmark, ligger hovedstaden altså fortsat i miniputligaen. København lander på en 18. plads med en vækst på 10,8 pct. i opgørelsen.

Sverige har derimod hele to byer på top 10. Stockholm og Gøteborg oplevede en vækst på henholdsvis 15,6 pct. og 14,4 pct.

Indekset viser, at huspriserne på verdensplan er gået 4,4 pct. op.

Ud af de kortlagte 165 byer har 121 byer oplevet en positiv prisvækst. Opgørelsen viser dog også, hvordan krisen i Grækenland har gjort sit indtog på boligmarkedet. Landets to største byer Thessaloniki og Athen ligger i bunden af listen med fald på henholdsvis 5,9 pct. og 4,8 pct.

BRANCHENYT
Læs også