Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Alle venter på Yellen efter nye bekymrende nøgletal

Privatforbruget i USA er næsten gået i stå, og inflationen stiger mindre end ventet. Det er et skidt varsel.

Janet Yellen, chefen for den amerikanske centralbank, Federal Reserve. Foto: AP/Susan Walsh

Mens danskerne så småt er ved at komme sig ovenpå påskemiddage og kolde snaps, gør chefen for den amerikanske centralbank, Federal Reserve, klar til at holde en yderst vigtig tale.

Tirsdag aften dansk tid går Fed-chef Janet Yellen på talerstolen for bl.a. at give sin vurdering af en række nye amerikanske nøgletal, der landede i påsken. Nøgletal, der vækker bekymring blandt flere analytikere.

Et af tallene viser, at kerneinflationen i USA steg med 1,7 pct. i februar sammenlignet med samme måned i fjor. Det var mindre end ventet. Kigger man på udviklingen fra januar-februar i år, var stigningen tæt på nul.

Samtidig steg privatforbruget i både januar og februar med kun 0,1 pct., hvilket er et ilde varsel for indtjeningen hos de amerikanske virksomheder. Sådan lyder vurderingen fra Tine Choi Danielsen, seniorstrateg i Nordea.

Hun glæder sig mest af alt til at høre Janet Yellens vurdering af inflationsudviklingen i USA.

»Tidligere sagde Federal Reserve, at den stigende inflation var permanent, og at USA dermed ville nå sit mål om en inflationstakst på 2 pct. Det er så blevet ændret til, at inflationsstigningen kun er midlertidig. Men vi mangler at høre Janet Yellens forklaring på det,« siger Tine Choi Danielsen.

Hvis inflationen er på vej til at gå i stå, kan Janet Yellen bruge det som argumentation for, at Federal Reserve ikke hæver renten yderligere i år, mener hun.

I dag forventer Federal Reserve at hæve renten to gange i 2016. Investorerne tror på færre rentehop.

»Pengepolitikken skal være så tilpas stram, at Federal Reserve når målet om en inflation på 2 pct. Kun hvis målet ser ud til at blive nået, går centralbanken ud og strammer pengepolitikken ved at hæve renten,« siger Tine Choi Danielsen.

Hun er overbevist om, at inflationen i USA nok skal blive presset opad – ikke mindst fordi det stærke amerikanske jobmarked efterhånden vil føre til stigende lønninger og dermed stigende priser i samfundet.

»Vores officielle holdning er fortsat, at Federal Reserve hæver renten tre gange i år. Vi er ikke overbevist om, at inflationsstigningen kun er midlertidig,« siger Tine Choi Danielsen.

Finans Briefing giver dig hver dag alle de mest interessante nyheder, eksklusivt udvalgt af vore redaktører og leveret til din indbakke. Tilmeld dig her og styrk overblikket.

BRANCHENYT
Læs også