Gammel Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Warren Buffett advarer mod derivat-chokbombe

Hvis der kommer en ny finanskrise, vil det vælte ud af bankerne med overvurderende væddemål, mener storinvestoren.

Warren Buffett til Berkshire Hathaways årlige investormøde. Her sidder han med Microsofts adm. direktør Bill Gates. Foto: John Peterson/AP

Warren Buffett, advarer, om at de mange komplekse derivat-konstruktioner, som bankerne besidder, i tilfælde af en ny krise kan skabe en chokbølge i verdensøkonomien.

Det skriver The Telegraph.

Derivater
Derivater er et kontraktforhold baseret på udviklingen af et andet værdipapir og en form for væddemål om, hvordan f.eks. en aktie eller rente udvikler sig.

- Nogle af disse ting (derivativer, red.) bliver så komplicerede, at de er svære at værdisætte. Jeg kender til en (et derivativ, red.), som er så forkert prissat, at det vil få jer til at vælte ned af stolen. Jeg tror ikke, at revisorerne er i stand til at kunne holde overblikket over denne irrationelle opførsel (på markedet, red.), kommenterede Berkshire Hathaways direktør, Warren Buffett, på investormødet i Omaha.

Warren Buffett har tidligere omtalt derivater som masseødelægelsesvåben, og mener at uventede udviklinger i markedet vil kunne forårsage, at nogle institutioner vil tabe enorme summer, som vil sende en chokbølger igennem verdensøkonomien.

Berkshire Hathaway har dog selv profiteret fra investeringer i derivater, og har i år noteret et overskud på 633 mio. dollar fra derivater, hvilket næsten er en fordobling fra sidste år. Derivaterne bliver angiveligt brugt til at satse på langsigtede indeksstigninger, og til at beskytte selskabet mod obligationstab.

Warren Buffet kom med sin udtalelse ved en tale på Berkshire Hathaways årlige investormøde i Omaha, Nebraska, der bliver omtalt som kapitalismens Woodstockfestival på grund af dens store popularitet blandt investorer fra hele verden.

Mødet tiltrak tusindvis af beskuere og blev streamet på nettet.

Læs også