Gammel Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

Ny prognose: Usikkerhed, usikkerhed og mere usikkerhed

Det går fremad for europæisk økonomi, men meget lidt skal gå galt, før kursen er sat mod stagnation og recession.

»Vores forårsprognose er behæftet med betydelig usikkerhed. Den økonomiske vækst i resten af verden faldt i 2015 til det laveste niveau siden det globale recessionsår 2009, og netop de eksterne risici for europæisk økonomi i form af lavere vækst i udviklingslandene, især Kina, er ganske markante,« understreger EU's økonomikommissær Pierre Moscovici. Foto: AP/Virginia Mayo

ECB’s meget lempelige pengepolitik har sat gang i investeringerne i Europa ved at gøre det lettere og billigere at skaffe finansiering.

Desuden ser finanspolitikken i de fleste EU-lande ud til i år at ville understøtte den økonomiske vækst, konstaterer EU-Kommissionen i sin netop offentliggjorte økonomiske prognose.

Dermed er det også slut med de positive bemærkninger.

»Ganske vist er oliepriserne faldet i begyndelsen af 2016, hvilket har forlænget den stimulerende effekt for de disponible indkomster, men denne effekt vil forsvinde i takt med, at oliepriserne atter er stigende,« påpeger EU’s økonomikommissær Pierre Moscovici.

Tilsvarende har eksportvirksomhederne i eurolandene samt de lande, der som Danmark har koblet deres valutaer snævert til den fælles valuta, nydt godt af den moderate svækkelse af euroen, men da euroen på det seneste har været stigende, forventes effekten af lavere vækst uden for Europa at blive mere mærkbar, fremgår det af forårsprognosen fra EU-Kommissionen.

Frem til udgangen af 2017 tegner den økonomiske vækst i de fleste EU-lande relativt stabil, og EU-Kommissionen hæfter sig især ved, at arbejdsløsheden er faldende, hvilket bl.a. tilskrives en udbredt løntilbageholdenhed.

»Vores forårsprognose er behæftet med betydelig usikkerhed. Den økonomiske vækst i resten af verden faldt i 2015 til det laveste niveau siden det globale recessionsår 2009, og netop de eksterne risici for europæisk økonomi i form af lavere vækst i udviklingslandene, især Kina, er ganske markante,« understreger Pierre Moscovici.

»Den usikkerhed, der er affødt af geopolitiske spændinger, er fortsat høj, og vil kunne påvirke europæisk økonomi mere negativt, end det for nuværende forudsættes. Hertil kommer, at risici i tilknytning til udviklingen i Europa fortsat er meget store på grund af det svage tempo i implementeringen af strukturelle reformer samt den forestående folkeafstemning i Storbritannien,« føjer han til.

EU-Kommissionen understreger, at hvis tempoet i de strukturelle reformer sættes i vejret, vil det omvendt kunne medføre en højere økonomisk vækst end forudset.

Det er ikke kun i Europa, at EU-Kommissionen forventer en afdæmpet vækst.

I USA, verdens nominelt største økonomi, forventer økonomerne i Bruxelles et gradvist fald i den økonomiske vækst fra 2,4 pct. i fjor til 2,2 pct. i 2017.

Læs også