Gammel Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Giftspiral kan true dansk økonomi

Inflationen i Danmark er trykket helt i bund og giver dermed flere penge mellem hænderne til forbrugerne.

Den lave inflation kombineret med stigende realløn betyder, at en familie nu har omkring 440 kr. mere om måneden til forbrug eller opsparing end for et år siden. Foto: Christian Klindt Sÿlbeck.

For anden måned i træk er dansk økonomi ramt af nulinflation, ifølge nye tal fra Danmarks Statistik, men selvom det umiddelbart er godt nyt for væksten, giver det også anledning til bekymring.

Det mener flere økonomer.

»Den meget lave inflation kan nemlig glide over i deflation, og får vi først en længevarende periode med faldende priser, kan det skabe en giftig spiral, hvor danskerne holder pungen i lommen og venter med at forbruge. Det ville være meget giftigt for dansk økonomi og sætte den primære vækstmotor ud af drift,« siger Søren V. Kristensen, makroøkonom i Sydbank.

Inflationen måler prisudviklingen i samfundet og har ikke rørt sig en tøddel det seneste år. Det skyldes især prisfald på olie, men også lavere priser på tøj og fødevarer.

Det giver fortsat ikke mening at tale om rigtig deflation, men risikoen er der selvfølgelig. Og den er ikke blevet mindre.

Niels Rønholt, seniorøkonom i Jyske Bank.

Kombineret med stigende realløn giver det flere penge til forbrug, som er afgørende for det økonomiske opsving i Danmark.

»Men det er stadig bekymrende, at den underliggende inflation, hvor man har renset for brændstofpriserne, ligger så tæt på nul. I april er den på 0,4 pct. mod 0,5 pct. i marts. Det er det laveste niveau i nyere tid,« siger Niels Rønholt, seniorøkonom i Jyske Bank.

Han tror, at den årlige inflation potentielt kan gå i minus i både maj og juni - og altså teknisk set deflation. Først senere på året står inflationen til at stige lidt, lyder hans vurdering.

»Det giver fortsat ikke mening at tale om rigtig deflation, men risikoen er der selvfølgelig. Og den er ikke blevet mindre,« advarer Niels Rønholt, der i en opdateret prognose spår, at inflationen slutter på 0,2 pct. i 2016 - den laveste stigning nogensinde.

Søren V. Kristensen fra Sydbank vurderer, at risikoen for deflation er relativt lille. Dykker man ned i inflationstallene, varierer de nemlig meget. Eksempelvis er priserne på varer faldet med 2 pct., mens tjenester er blevet 1,8 pct. dyrere i løbet af det seneste år.

»Det afspejler, at det primært er udefrakommende faktorer, der presser de danske priser, mens priserne i den indenlandske del af økonomien er stigende. Samtidig vil prisindekset automatisk stige, i takt med at effekterne fra olieprisfaldet sidste år falder ud af beregningen,« siger Sydbank-økonomen.

Læs også