Gammel Økonomi

Økonomer: Bekymrende at privatforbruget står næsten stille

Selv om det danske privatforbrug steg med 0,3 pct. fra august til september, faldt det samlet med 0,4 pct. fra andet til tredje kvartal, viser tal fra Danmarks Statistik.

Artiklens øverste billede
Foto: Christian Klindt Sølbeck

Og det er grundlag til en vis bekymring blandt økonomerne.

- Siden 2014 har der ellers været fremgang at spore i danskernes vilje til at lægge flere penge i butikkerne - men den fremgang er i år blevet afløst af stilstand, påpeger Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Også for cheføkonom i Jyske Bank Niels Rønholt er det efterhånden ret tydeligt, at det lille opsving i detailsalget gennem 2014 og 2015 er bøjet af.

- Vi har ikke haft voldsomt store forventninger til privatforbruget, men det ser klart ud som om, at de er ved at blive undergået, lyder det fra Jyske Bank-økonomen i en kommentar.

Og udviklingen trækker efterhånden op til, at finanshuset skal foretage en lille nedjustering af sit vækstskøn for Danmark for 2016 og 2017.

Det var især faldende tøjsalg i butikkerne, som trak detailsalget ned fra andet til tredje kvartal - men også salget af fødevarer faldt.

- En forklaring på den lidt sløje forbrugsudvikling over sommeren kan være, at mange stadig gerne vil nedbringe deres gæld. I forhold til huspriser og indkomst er vores gæld stadig forholdsvis høj oven på krisen, selv om vi er kommet et godt stykke vej i tilpasningen, vurderer Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank.

Tilbageholdenheden kan ifølge hende afspejle stigende usikkerhed blande de danske forbrugere.

- Der har været meget fokus på negative nyheder, som for eksempel usikkerhed oven på brexit-afstemningen, stramme offentlige finanser i Danmark og uro på de finansielle markeder, eksemplificerer privatøkonomen, fremhæver hun.

Signe Roed-Frederiksen, som er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, vurderer, at det svage tøjsalg skyldes, at september har været usædvanligt varm.

- Sæsonen for shorts og bare ærmer har varet længere end normalt. Det er der rigtig mange danskere, der har glædet sig over, men for detailsalget er det knapt så godt. Det betyder, at færre danskere end normalt har købt varmere tøj og sko i september.

Cheføkonomen er da også fortrøstningsfuld, når det gælder den nærmeste fremtid.

- Til gengæld er der sikkert mange familier, der har brugt efterårsferien til at få det varme tøj i hus, og det skulle gerne kunne ses i detailsalget i oktober, mener Signe Roed-Frederiksen.

Også hos Sydbank tror man, at de danske forbrugere blot har taget sig en puster i løbet af tredje kvartal, og at privatforbruget igen vil vende tilbage og dermed være med til at holde det danske opsving på sporet.

Sydbank anerkender dog, at det danske opsving generelt hverken er buldrende eller robust.

- Det er senest understreget med svagt stigende ledighed og faldende eksport, der truer med at kvæle opsvinget, fremhæver makroøkonom Søren V. Kristensen.

Ritzau Finans

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.