Gammel Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Klassiske julegave-hits bliver dyrere i år

Et stigende forbrug og faldende priser på en række typiske julegaver øger dog chancerne for større julegaver end sidste år, mener Danske Bank.

Selvom julegaverne potentielt kan blive større i år end sidste år, er de ifølge Danske Bank stadig langt fra niveauet før finanskrisen. Foto: Linda Johansen.

I månederne fra sidste jul og frem til Jesus' 2016-års fødselsdag om knap to måneder forventes danskernes privatforbrug at stige med i alt 1,5 pct. En gennemsnitlig børnefamilie har i dag også 700 kr. mere mellem hænderne om måneden end for snart et år siden. Det bør kunne ses på størrelsen af julegaverne, mener Danske Bank.

»Forudsætningen for større julegaver er til stede. Vi har flere penge end sidste år, fordi lønningerne er højere, mens priserne samlet set ikke er steget,« skriver Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank.

Mange af de klassiske julegave-idéer er faldet i pris i løbet af det forgangne år. Prisen på tøj til kvinder og børn er faldet med hhv. 6,4 og 7,4 pct. Det samme gælder ikke for herretøj. Til gengæld er flere elektroniske varer dykket i pris.

Der er dog ikke lavere priser over hele linjen. Har man besluttet sig for at give bøger til de voksne og legetøj til børnene, kan julen meget vel gå hen og blive en dyrere fornøjelse end sidste år. Her er priserne nemlig 7-8 pct. højere end sidste år.

Ifølge Danske Banks beregninger kostede julen sidste år hver indbygger - målt fra krybbe til grav - 1.090 kr. Et beløb, som de forventer stiger til 1.110 kr. i år.

»Mange føler nok, at de har brugt mere end det på julegaver, julemad og hvad der nu ellers hører til. Men man skulle jo have haft mad alligevel, selv hvis det ikke var jul, og både flæskesteg og risengrød er jo ikke dyr mad i vore dage,« mener Louise Aggerstrøm Hansen.

Selvom julen stadig er en dyr affære, er den stadig billigere end i årene før finanskrisen. 2006-niveauet ligger på 1.300 kr. målt i 2016-kroner.

Danske Banks beregninger måles som det ekstra, danskerne bruger omkring julen i forhold til resten af året.

BRANCHENYT
Læs også