Gammel Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Økonomer: Lav inflation er ikke tegn på krise

Den danske inflation er stadig på et ekstremt lavt niveau, men der er ikke årsag til at råbe vagt i gevær, lyder det fra flere økonomer.

De danske forbrugerpriser steg i november med 0,4 pct. årsbasis, og det var som ventet. Inflationen er tiltaget en smule, efter at den i oktober viste 0,3 pct.

- Den meget lave inflation betyder ikke, at vi stadig er i krise, fastslår cheføkonom Las Olsen fra Danske Bank.

- Både i Danmark og i Europa som helhed har beskæftigelsen været stigende i over tre år, og det afspejler sig i solidt stigende realløn. Sjældent har lønmodtagerne fået så stor en del af kagen som nu, på bekostning af ejerne. Men det er klart, at en kraftigere ophedning af europæisk økonomi ville være en god håndsrækning til at få inflationen højere op, som centralbankerne gerne vil have den, tilføjer han.

Det er blandt andet fødevarer, der trækker op, mens især charterrejser trækker ned i dagens tal.

- Grundlæggende vidner det om, at der ikke er synderlig meget gang i dansk og europæisk økonomi - selv om det dog ikke er så skidt, som inflationen antyder. Store dele af den lave inflation er nemlig importeret fra lande uden for både Danmark og Europa, påpeger Søren V. Kristensen, der er makroøkonom ved Sydbank.

Han henviser også til, at stigende priser på tjenesteydelser såsom restaurantbesøg vidner om et større prispres i den indenlandske del af økonomien.

Cheføkonom hos Nordea Helge Pedersen venter, at tendensen til lave, men dog tiltagende, prisstigninger vil fortsætte.

- Fremgangen i den danske økonomi vil, i takt med at bidraget fra faldet i olieprisen gradvist trækkes ud af forbrugerprisindekset, føre til højere priser, men det må ikke glemmes, at det er vanskeligt for virksomhederne at presse prisstigninger videre til forbrugerne som følge af den globale konkurrence, siger han.

Hos Danske Bank påpeger cheføkonom Las Olsen, at det ser ud til, at inflationen for hele 2016 vil lande på 0,3 pct. Det er det laveste siden 1953.

- Dengang var der et enkelt år med faldende priser, men inflationen var omkring 2 pct. både året før og året efter. Denne gang er det fjerde år i træk, at priserne stiger med mindre end 1 pct. Vi skal tilbage til 1933 og den store depression for at finde noget lignende, siger han.

På månedsbasis faldt forbrugerprisindekset med 0,1 pct. i november i forhold til oktober, viser statistikken mandag. Det var også som ventet.

BRANCHENYT
Læs også