Gammel Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Stigende inflation i eurozonen skaber tysk pres for højere renter

Den Europæiske Centralbank (ECB) er under stigende tysk pres for at hæve renten pga. stigende priser i eurozonen. Det store spørgsmål er imidlertid, om eurozonens økonomi er klar til at bære det.

Den Europæiske Centralbank (ECB) har længe haft gang i en storstilet pengeindsprøjtning til det trængte eurozoneområde, men nu er inflationen begyndt at melde sig, og tyskerne vil have hævet renten. Tegning: Niels Bo Bojesen

Det højeste inflationsniveau i eurozonen siden 2013 har foranlediget et tysk pres for at få Den Europæiske Centralbank til at sætte renterne i vejret.

I december steg inflationen til 1,1 pct. i eurozonen, og i Europas i særklasse største økonomi Tyskland var tallet 1,7 pct. - meget tæt på de 2 pct., der er det officielle inflationsmål i eurozonen.

Det er sjældne tal, idet det er første gang siden september 2013, at eurozoneinflationen overstiger 1 pct. Hvis det står til de magtfulde tyskere kan det betyde et farvel til de negative renter inden for en overskuelig fremtid. Men investorerne frygter, at ECB vil ophøre med at købe obligationer og sende penge i frit omløb med de kvantitative lempelser, der er pumpet ud i eurozonen i de senere år.

Det er det britiske erhvervsmedie Financial Times, der beskriver, hvordan centralbanken er fanget mellem de tyske interesser om stigende renter og så at skulle de berolige investorer, der frygter, at Den Europæiske Centralbank stopper sine obligationsopkøb. De mener ikke, at eurozonens økonomi generelt set er stærk nok til at kapere rentestigninger, selv om den bomstærke tyske økonomi isoleret set sagtens kunne leve med stigende renter, de negative af slagsen har som bekendt den slagside, at den udhuler værdien af pengene og dermed folks opsparing.

Ifølge Financial Times mener mange markedsanalytikere, at ECB skal fortsætte de planlagte obligationsopkøb, der er sat til 780 mia. dollars i år.

Læs også