Gammel Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Verdens gæld runder 1.545.000 mia. kroner

Den totale globale gæld udgør nu 325 pct. af verdens samlede bruttonationalprodukt, viser en ny rapport.

Verdens samlede gæld er så svimlende stor, at man næsten må tage sig til hovedet for at forstå det. Foto: AP Foto: AP/Mark Schiefelbein

Verdens samlede gæld stiger og stiger og voksede i 2016 til mere end 217.000 mia. dollars eller hvad der svarer til 1.545.000 mia. danske kroner. For at sætte tingene i relief har Danmark årlige udgifter for 1100 mia. kr. for at drive nationen.

Ifølge Institute for International Finance svarer det til, at den globale gæld nu udgør 325 pct. af verdens samlede BNP, og det kommer efter et år, hvor gælden i de ni første måneder af 2016 steg med over 11.000 mia. dollars til de 217.000 mia. dollars, skriver Reuters.

Det var især den offentlige gæld, der steg i de enkelte lande med de såkaldte emerging markets som de helt store gældsmotorer. Den offentlige gæld stod for næsten halvdelen af stigningen på 11.000 mia. dollars, fremgår det. Især i udviklingslandene har der været kul på udstedelsen af statsobligationer og syndikerede lån.

Sidste år var Den Internationale Valutafond (IMF) ude med en advarsel om, at gældsniveauet på kloden har nået et kritiske niveau og det endda med et anslået gældsniveau på "bare" 225 pct. svarende til 152.000 mia. dolllars. Hvad årsagen til forskellen mellem IMF's og Institute for International Finances tal skyldes, fremgår ikke umiddelbart, men tendensen er altså enslydende også i de seneste tal fra Institute for International Finance.

Læs også