Gammel Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

Forbrugerne tror på økonomisk medvind i 2017

Forbrugertilliden stiger markant fra december til januar efter fire måneder med faldende tillid.

Foto: Stine Bidstrup

Efter fire måneder med faldende forbrugertillid er den økonomiske optimisme for alvor vendt tilbage. Danmarks Statistiks opgørelse over forbrugertilliden for januar viser en stigning fra minus 0,3 i december til 4,5 i januar. Ifølge Bloomberg News var der ventet en tillid på 0,5.

Det er blandt andet vurderingen af familiens og Danmarks økonomiske situation i dag, der er med til at trække værdien op denne gang.

- Dagens tal er første indikator, vi har for forbruget ind i 2017, og selv om den er meget usikker, så er det positivt igen at se optimisme blandt danskerne. Når danskerne ser lyst på deres egen økonomi, skyldes det blandt andet, at der fortsat er fremgang på arbejdsmarkedet, og boligpriserne bliver ved med at stige i store dele af landet, lyder det fra Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank, i en kommentar.

De adspurgte forbrugere venter også - for første gang siden august - at Danmarks økonomiske situation vil være bedre om et år. Endelig er forventningen til arbejdsløsheden denne gang, at den er faldet om et år. De seneste tre måneder var tendensen ellers den modsatte.

- Vigtigst af alt forventer forbrugerne, at arbejdsløsheden vil fortsætte med at falde. Det er med til at give en tryghed omkring privatøkonomien, der er helt essentiel, hvis danskerne skal fortsætte med at bruge nogle af de ekstra penge, som eksempelvis lave renter og reallønsstigninger, giver i disse år, noterer Søren V. Kristensen, Sydbanks makroøkonom, i en kommentar.

Sådan måles forbrugernes økonomiske optimisme
  • Bag tallene ligger en undersøgelse, hvor omkring 1000 repræsentativt udvalgte danskere får stillet en række spørgsmål om deres økonomiske situation og planer.
  • De har svaret på, hvordan de vurderer deres egen families og Danmarks økonomiske situation nu og i fremtiden, og om de mener, at det vil være fordelagtigt at anskaffe sig større forbrugsgoder lige nu.
  • Positive svar trækker indikatoren op, mens negative svar trækker indikatoren ned. Uændret svarer til værdien 0.
  • En positiv indikator fortæller dermed om optimisme, mens en negativ indikator er et udtryk for generel pessimisme.
  • Forbrugertilliden er forbundet med en statistisk usikkerhed, hvor stikprøveusikkerheden i 95 procent af tilfældene skønnes at ligge inden for +/- 3 procentpoint.
  • En ændring i en indikator skal derfor være større end fem procentpoint for at være signifikant.
Han påpeger ligeledes, at de fleste indikatorer peger på, at de danske forbrugere i løbet af fjerde kvartal fik sat gang i privatforbruget, der i så fald vil være tilbage som en positiv bidragsyder til væksten i dansk økonomi.

Det er en god nyhed for dansk økonomi, der er enormt afhængig af en fortsat vækst i privatforbruget, hvis 2017 skal blive et af de år, hvor vi igen kravler over 1,5 procents vækst i dansk økonomi, lyder det fra Sydbank.

Jes Asmussen, der er cheføkonom i Handelsbanken, skriver i en kommentar, at netop forbrugertilliden har "været et af de skuffende elementer i nøgletallene for dansk økonomi det seneste års tid".

- En stor del af stigningen skyldes dog sæsonmæssige forhold, men selv renset for disse var der tale om en fornuftig bedring i tilliden fra 2,1 til 3,5 - det stærkeste niveau siden august sidste år, skriver Jes Asmussen, og påpeger at man dog aldrig skal overfortolke et enkelt måneds tal:

- Men vi kan håbe på, at vi nu har lagt den lange periode med faldende forbrugertillid bag os. Dog er det værd at bemærke, at forbrugertilliden fortsat befinder sig på et niveau, der ikke peger på en prangende vækst i privatforbruget.

- Vi skulle således gerne se yderligere bedring i de kommende måneder for at blive mere sikre på, at dette vigtige ben vil fortsætte med at bidrage til det økonomiske opsving. Vi kan også muligvis konkludere, at Trumps præsidentskab ikke umiddelbart ser ud til at have haft en negativ indvirkning på stemningen, skriver cheføkonomen.

Læs også