Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Kirgisistans centralbankchef vil have, at alle landets borgere skal eje 100 gram guld

I de to år, centralbanken har tilbudt guldbarrer direkte til befolkningen, har den solgt omkring 140 kg.

Centralbankchef  Tolkunbek Abdygulov har den drøm, at alle 6 mio. af landets borgere skal eje mindst 100 gram guld, hvilket også er det centralasiatiske lands største eksportvare. Foto: AP Photo/Vladimir Voronin

Kirgisistan, der er et lille land presset sammen mellem Kina og Kasakhstan, er i gang med et eksperiment uden sidestykke, idet centralbankchefen ønsker, at landets befolkning skal diversificere sin opsparing fra kvæg til guld.

Det beretter Bloomberg News, der henviser til centralbankchef Tolkunbek Abdygulov, som har den drøm, at alle 6 mio. af landets borgere skal eje mindst 100 gram guld, hvilket også er det centralasiatiske lands største eksportvare.

De 100 gram svarende til cirka 3,5 troy ounce vil have en værdi af cirka 27.000 kr., idet et troy ounce koster 1.240 dollars. Centralbankchefen fremhæver, at guld kan blive opbevaret i lang tid, og på trods af prisudsvingene på de internationale markeder, så mister det ikke sin værdi som opsparing for befolkningen.

Han proklamerer også, at han hurtigt vil forsøge at vende drømmen om guld til alle til virkelighed.

- Vi håber, at vores lands befolkning vil lære at diversificere opsparingen i aktiver, som er mere likvide og – vigtigere endnu – i stand til at bevare deres værdi. I landområderne er kvæg stadig det foretrukne aktiv for investorernes opsparing, udtaler Abdygulov ifølge Bloomberg News.

Kirgisistans centralbank går imod trenden blandt centralbanker, der er de største ejere af guld, idet den har øget opkøbene af guld, samtidig med at kollegerne har skåret i deres indkøb, så de i 2016 er faldet til det laveste niveau i seks år.

I de to år, centralbanken har tilbudt guldbarrer direkte til befolkningen, har den ifølge Abdygulov solgt omkring 140 kg.

Centralbankchefen vurderer, at planen med at alle skal eje 100 gram guld er realistisk, selvom det betyder, at befolkningen vil eje i omegnen af 600 ton guld svarende til cirka 30 gange landets årlige guldproduktion.

BRANCHENYT
Læs også