Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

EU har gjort briternes brexit-regning op: 446 milliarder kroner

Når Storbritannien trykker på brexit-knappen, står EU klar med en samlet regning. Nu er beløbet blevet beregnet til 446 mia. kr., siger Østrigs statsminister.

Brexit - britisk farvel til EU
Når både Under- og Overhuset har godkendt, at Storbritannien officielt beder EU om at træde ud af samarbejdet, kan premierminister Theresa May begynde forhandlingerne - blandt andet om den regning, briterne bliver bedt om at betale, inden de går. Foto: AP/Alastair Grant

Hvad det får af konsekvenser for den britiske økonomi, at et lille flertal den 23. juni 2016 stemte Storbritannien ud af EU, bliver svært at gøre op.

Men én konsekvens er helt konkret og målbar, nemlig den regning, som de tilbageværende EU-lande vil præsentere Storbritannien for, når kongerigets løsrivelse fra EU bliver til juridisk alvor.

Og ifølge Østrigs statsminister Christian Kern er der nu enighed om, hvilket beløb der skal stå på regningen, nemlig 446 mia. kr. Det skriver Bloomberg.

De 446 mia. kr. er ikke et strafgebyr for at forlade EU-fællesskabet, men en opgørelse af de økonomiske forpligtelser, som Storbritannien har overfor EU, for eksempel betaling til EU-projekter, som briterne tidligere har ønsket at deltage i, eller pensionsbetalinger til EU-ansatte.

Det endelige beløb kan dog ende med at se anderledes ud, for begge parter er enige om, at det er et udgangspunkt inden de endelige forhandlinger om detaljerne i Storbritanniens farvel til EU.

Briterne har varmet op til forhandlingerne ved at melde ud, at man vil sænke selskabsskatten for at tiltrække virksomheder og på den måde konkurrere mod det tilbageværende EU. I første omgang fra 20 til 17 pct., men derefter måske ned til 10 pct., ifølge regeringskilder. Det advarer Christian Kern briterne mod at bruge som en trussel.

»Det ville naturligvis være en provokation. Hvis de begynder at sænke deres selskabsskat til et urimeligt niveau, så vil der komme en vis reaktion fra Europa,« sagde han ifølge Bloomberg.

Den britiske premierminister Theresa May har tidligere meldt ud, at hun vil sætte brexit-processen i gang inden udgangen af marts, måske allerede i begyndelsen af marts. Fra hun officielt har meddelt EU, at briterne vil ud af samarbejdet, er der to år til at forhandle alting på plads, før Storbritannien stopper med at være et EU-medlem.

BRANCHENYT
Læs også