Gammel Opinion
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Den danske energimodel er en succes

Energibesparelser har vind i sejlene på verdensplan for tiden. Men det betyder langtfra, at danske virksomheder i branchen for energieffektive løsninger kan læne sig tilbage.

»Husk at slukke lyset.« »Du skal ikke lade vandhanen løbe.«

Sådanne formaninger har de fleste af os nok fået en gang eller to i tidens løb. Men selv om det kan virke irriterende og besværligt at skulle forholde sig til, er det nu en gang en god idé at være opmærksom på ikke at bruge mere energi og flere ressourcer end nødvendigt.

Det ved de fleste danskere godt, og det ved de danske virksomheder også godt. Høje energipriser og strenge krav til f.eks. bygningers energiforbrug har været en del af hverdagen her i landet i de seneste 40 år. Det betyder øgede omkostninger og ødelægger Danmarks konkurrenceevne, siger nogle. Og sandt er det da, at man ikke kan pålægge virksomhederne alt for store byrder, uden at det gør ondt.

Men sandheden er også, at de høje energiafgifter og politiske ambitioner om energiuafhængighed har været med til at forberede danske virksomheder på den virkelighed, som verden står i nu:

En virkelighed, hvor høje energipriser for alvor udfordrer muligheden for at få gang i den økonomiske vækst.

Vi skal blive ved med at gøre en indsats for at ligge i front.

Niels B. Christiansen

En virkelighed, hvor behovet for at mindske udledningerne af CO2 bliver mere og mere presserende.

En virkelighed, hvor energipolitik og sikkerhedspolitik bliver stadig mere forbundet, og politikere søger løsninger, som kan mindske afhængigheden af importeret energi.

Danske virksomheder har nogle af verdens bedste løsninger til at reducere energiforbruget i bygninger, varme- og kølesystemer, motorer, pumper – you name it.

Danske energieffektive løsninger – udviklet, testet og produceret i Danmark – er internationalt anerkendt som førende. Det gælder både på de nye markeder i Sydamerika, Rusland og Asien, hvor både energiforbruget og efterspørgslen efter danske løsninger er stigende, og mere traditionelle markeder som USA, hvor der også er en klar erkendelse af, at energieffektivitet er vejen frem.

Faktisk har Danfoss netop deltaget i en vigtig konference, Energy Efficiency Global Forum, i USA, hvor Danmarks ambassadør fik overrakt en pris for Danmarks visionære energipolitik. Det er noget, der lægges mærke til. Og netop i USA estimerer energiministeriet, at hele 75 pct. af bygningsmassen enten skal opføres eller renoveres i de næste 20 år, hvilket vil øge efterspørgslen efter energieffektive løsninger.

Den danske energimodel baner vejen for danske eksportsucceser og danske arbejdspladser. Så når præsident Obama annoncerer stop for nye kulkraftværker og reduktion i CO2-udledningerne, og når kinesiske femårsplaner inkluderer ambitiøse planer for udbygning af fjernvarmenettet i millionbyer, står danske virksomheder i første række til at gribe mulighederne.

For de løsninger, vi kan tilbyde, er ganske enkelt gode forretninger, som ofte kan tjenes hjem på få år.

Men betyder det så, at vi kan stille os tilfredse? Nej, mange andre lande og virksomheder står parat til at høste frugterne.

Vi skal blive ved med at gøre en indsats for at ligge i front.

Vi skal blive bedre til at lave smarte løsninger, systemer, som kan tale sammen og automatisk tilpasse energiforbruget til det aktuelle behov. Systemer, hvor det ikke længere er nødvendigt at huske hinanden på at slukke for lyset eller vandhanen. Infrastruktur, som kan opsamle og lagre energien, til når vi har brug for den. Det er vi allerede i fuld gang med, for det er dér, fremtidens muligheder ligger. I Danmark, i Kina, i USA – og i resten af verden.

BRANCHENYT
Læs også