Gammel Opinion
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Tillid gør os rigere

Konkurrencefordel: Danmark er verdensmester i tillid mellem mennesker. Det giver afgørende fordele i den internationale økonomiske konkurrence, men fordelene kan risikere at smuldre.

Vi sparer »en masse papirarbejde og kontrollanter. Det smører samfundets tandhjul«.

Citatet stammer fra Politiken den 10. februar 2013, hvor journalist Kristian Madsen interviewede professor i statskundskab Gert Tinggaard Svendsen om det danske verdensmesterskab i tillid.

Erhvervsjournalist på Jyllands-Posten, Anders Mørkbak Bruun, fik den 4. november 2009 et svar af tilsvarende kaliber i et interview med den amerikanske politolog, professor Francis Fukuyama:

»Hvis der er en stor grad af tillid i organisationen, løsner det op for information, idéer og innovation, som kan flytte sig langt hurtigere. Og det sænker transaktionsomkostningerne.«

I en kronik i Politiken den 30. april 2014 førte fem danske universitetsforskere med professor Peter Hasle i spidsen en argumentation for, at produktiviteten i Danmark på afgørende vis kan øges gennem intensiveret samarbejde og videndeling baseret på vores nationale kendetegn: tillid.

Jo mere vi tror på hinanden, desto større gevinster scorer vi. Og vi danskere er oven i købet så heldigt stillede, at vi er det folk i verden, som udviser størst indbyrdes tillid og derved oplever en tilsvarende høj grad af lykke. Tre af fire danskere har tillid til andre danskere uden at kende dem i forvejen.

Løgnen, fordrejningen og fortielsen er den korteste vej til tillidens sammenbrud.

Per Østergaard, ledelsespsykolog

Det fremgår bl.a. af professor Christian Albrekt Larsens dugfriske og læseværdige doktordisputats, som blev forsvaret den 23. maj i år. Disputatsens tema er social tillid og sammenhængskraft i USA, Storbritannien, Sverige og Danmark.

Resultat: Danmark og Sverige vinder over USA og Storbritannien i disciplinen tillid. Med Danmark på den øverste sejrsskammel.

Lidt forenklet refereret forklarer Christian Albrekt Larsen den danske førerposition i tillid med vores meget store middelstand placeret i et demokratisk velfærdssamfund, hvor tillidens bagvedliggende faktor – den økonomiske ulighed – over de senere år er blevet mindre og mindre.

Fra en ledelsespsykologisk synsvinkel bør den højdespringende danske tillid udløse intens opmærksomhed overalt i landets ledende organer og institutioner.

Især den offentlige indsats over for små og mellemstore virksomheder – f.eks. på uddannelsesområdet – bør inkorporere udvikling og fastholdelse af tillid som et bagvedliggende smøremiddel i hele paletten af eksisterende og fremtidige vækststimulationer.

For med de små og mellemstore virksomheders andel på to tredjedele af arbejdsstyrken i den private sektor ligger det største vækstpotentiale baseret på tillidsudvikling netop der. Tillidsbaserede netværk bliver kodeordet i disse virksomheder.

Tilliden er nemlig – sammen med den verdenskendte danske evne til problemløsning – den eneste rene psykologiske faktor, vi som nation kan konkurrere på. Og som samtidig vil kunne tiltrække og fastholde kompetent og specialiseret udenlandsk arbejdskraft. Altså lige præcis den type arbejdskraft, som bedst skaber vækst og merværdi i samfundet og derved gør alle endnu rigere.

Vi kunne også beslutte at støvsuge udlandet for højt kvalificeret arbejdskraft med andre lokkemidler. Som f.eks. økonomisk belønning for flid og effektivitet. Men med verdensrekord i beskatning af den mest produktive arbejdskraft har vi valgt at gøre det modsatte.

Tilbage står vi med vækstens og velstandens nøglefaktor: tilliden.

Vi har den allerede, men vi værner ikke godt nok om den. Billedligt talt har vi for længe leget for meget med ilden.

Se og Hør-skandalen er det seneste eksempel på larmende tillidsbrud. Roskilde Banks og Amagerbankens uetiske bankledelser er et andet eksempel. Det systematisk tilrettelagte bedrag i Stein Baggers IT Factory et tredje. Og for det fjerde er befolkningens tillid til politikerne den laveste i de seneste 40 år.

Selvom vi i samme åndedrag nærer udbredt tillid til samfundets offentlige institutioner og til hinanden som enkeltpersoner, kan vi ikke bare vende det døve øre til de dårlige eksemplers ophobning. For også fænomenet tillid kontra mistillid følger princippet: »Liden tue kan vælte stort læs«.

Vi må smøge ærmerne op og passe og pleje tilliden som en nyfødt baby. Afvikle unødvendigt spin og øge nødvendig ærlighed i samfundets top. Det skaber respekt om lederen som menneske. Uanset om lederen har hjemsted i den private, offentlige, organisatoriske, frivillige eller politiske sektor.

Løgnen, fordrejningen og fortielsen er den korteste vej til tillidens sammenbrud. Den fulde sandhed er den mest direkte linje til dine omgivelsers tillid.

BRANCHENYT
Læs også