Opinion
0

Asien fører stadig, men i 2016 vil elefanten overhale dragen

Økonomi: 2015 var Asiens år, og det bliver 2016 også. Stadig mere af verdens økonomi, vækst og udvikling foregår i Asien. Men for første gang, bliver det med elefanten i front.

For Kina og landets præsident Xi Jinping sker der et paradigmeskifte i oktober, når den kinesiske Yuan bliver officiel global reservevaluta i IMF.  Foto: Yves Logghe, pool/AP

Zimbabwe har besluttet at gøre den kinesiske Yuan til gangbar national valuta i 2016, og Hong Kong overhalede i 2015 New York som verdens hovedstad for nye selskaber, der ville rejse frisk kapital på aktiemarkederne.

Indien, Kina, Japan og Rusland (hvis asiatiske dimension Europa ofte overser) planlægger månelandinger i det nye år. Overvejende som forberedelser til at sende en mand m/k af sted til Jordens nærmeste drabant inden 2020.

Det asiatiske århundrede ruller på alle planer. Sådan var det i 2015 – og sådan bliver det også i 2016. Stadig mere af verdens økonomi, vækst og udvikling foregår i Asien. Vægtskålen tipper med større eller mindre hast.

Spådomme om udviklingen generelt må overlades til økonomer, politikere og bankfolk, der har nemmere ved at justere deres tal, efterhånden som de ikke længere passer til realiteterne på jorden.

IMF, ECB og Janet Yellens stab af eksperter vil med usvigelig sikkerhed ramme forkert i deres forventninger til bruttonationalprodukter, inflationsrater og rentesatser.

Men tendenserne er ikke til at tage fejl af. Asien vil igen i 2016 trække læsset på vækstsiden i den globale økonomi. Måske med lidt mindre fart på end i 2015 og 2014. Men stadigvæk med mere tryk på speederen end i resten af verden.

Aftrykket bliver mere solidt og mere synligt uden for regionen end nogensinde. Mange vil fylde i landskabet af ekspanderende asiatiske franchises og produkter. Kinesiske webbrands som Alibaba, Tencents og Baidu vil veksle deres dynger af cash til nye erobringer i Vesten. Samtidig ekspanderer det kinesiske forbrugermarked stadig med syvmileskridt og vil for eksempel blive Apples største marked i 2016.

2016 bliver et år, hvor dragen og elefanten kommer til at sætte dagsordenen. Men for første gang med elefanten i front. Selv om den indiske regering kort før jul nedskrev forventningerne til årets vækst til 7-7,5 pct., vil Indien alligevel overhale Kina, hvis vækst vil ramme området mellem 6,0 og 6,5 pct.

Kina vil stadig fokusere på at skabe vækst på hjemmefronten som alternativ til den eksport-orienterede økonomi. Men samtidig vil Kina skabe en ny front i kraft af investeringerne i projekt Silkevejen under overskriften ”One Road, One Belt” – en politik som bl. a. også medfører massive kinesiske investeringer i infrastruktur i Indien.

Det er en ny front, som Francis Fukuyama ser som Kinas strategi for at udvikle industri og forbrug i nationer uden for Kina i stedet for blot at bygge miner i den tredje verden.

»For første gang forsøger Kina at eksportere sin udviklingsmodel til andre lande,« som den kendte forfatter fra Stanford University skriver i en nytårskronik.

I hans perspektiv er det et dybtgående skifte, som ikke kun omfatter den økonomiske model men også opfattelsen af, hvordan et samfund skal skrues sammen og prioritere.

Et sikkert paradigmeskifte indtræder i oktober, når den kinesiske Yuan bliver officiel global reservevaluta med optagelsen i IMFs kurv for Særlige Træknings Rettigheder (SDR). Det vil føre til lettere turbulens på de globale finansmarkeder, som det skete i sommer, da kineserne prøvekørte konceptet. En Yuan, der er lige så fri og omsættelig som dollars, euro, yen og pund, er en gamechanger, som markederne lige skal vænne sig til.

Allerede fra den 4. januar udvides åbningstiden for valutahandel på valutabørsen i Shanghai med syv timer, så den overlapper de europæiske markeder.

Sydøstasien skal også lige vænne sig til at befinde sig i et fælles økonomisk system Asean Economic Community (AEC), men går det, som det plejer, vil de enkelte lande hurtigt finde fordelene og handle derefter.

Samtidig sidder en række asiatiske lande og venter på grønt lys for den TPP frihandelsaftale, der i princippet blev forhandlet færdig i efteråret, men stadig skal igennem en række parlamentariske og bureaukratiske nåleøjer.

Markederne vil som altid være befolket af ”hysteriske kællinger”, der enten sprinter mod udgangene eller finder det naturligt at kunne gå på vandet.

Det vil som sædvanlig føre til dramatik og tænders gnidsel, men uanset hvordan vil den globale energi også i 2016 være forankret i den asiatiske dynamik, der frem mod næste årti trækkes af dragen og elefanten – de 2,6 mia. mennesker, der kalder Kina eller Indien for deres fædreland.

BRANCHENYT
Læs også