Opinion
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Eksporten til tigerøkonomi fordoblet på et år

Opinion: Danmark har allerede den næsthøjeste eksport til Vietnam målt per indbygger, men høj vækst og nye frihandelsaftaler øger markant forretningsmulighederne i den Østasiatiske økonomi med 90 mio. indbyggere, skriver den danske ambassadør Charlotte Laursen.

En traditionel tigerøkonomi i vækst. Foto: AP Photo/Dita Alangkara.

Vietnam ser ud til at kunne fortsætte landets imponerende økonomiske udvikling. I 2015 blev væksten på ca. 6,5 pct. og i år forventes BNP-væksten ifølge Verdensbanken at få endnu et lille nøk opad til 6,6 pct.

Samtidig har Vietnam ovenpå den globale finanskrise genvundet makroøkonomisk stabilitet med en inflation på 2-4 pct. og bevæger sig nu ud i nye frihandelsaftaler med bl.a. EU og USA, der kan løfte væksten yderligere.

Vietnams ca. 90 mio. indbyggere har formået på tre årtier at flytte landet fra et krigshærget og hungersramt udviklingsland - et af de største modtagerlande for dansk udviklingsbistand - til et mellemindkomstland med verdensrekord i fattigdomsbekæmpelse. Vietnam er fortsat en solstråle blandt vækstøkonomierne.

Udenlandske investorer rykker massivt ind i Vietnam, men landet er fortsat fanget i den nederste del af den globale økonomiske værdikæde med arbejdskraftintensiv produktion, et utidssvarende uddannelsessystem, store ineffektive statslige virksomheder og lav værditilvækst. Og det er naturligvis en udfordring for et land med ambitioner om meget mere.

Miljø er et område, hvor danske virksomheders kompetencer og produkter naturligt modsvarer de vietnamesiske udfordringer. Det gælder inden for f.eks. vandforsyning, spildevand og affaldshåndtering.

Et andet område er fødevaresektoren, som i dag står for over halvdelen af den danske eksport til Vietnam. Den hastigt voksende velstand i Vietnam har medført stigende efterspørgsel efter fødevarer af bedre kvalitet. Både færdige fødevarer samt udstyr til landbrugssektoren og fødevareindustrien efterspørges. Det er særligt inden for denne sektor, ambassaden i Hanoi ser en markant udvikling. Danske virksomheder er på vej ind, selvom konkurrencen er hård - særligt fra veletablerede spillere fra f.eks. Australien og New Zealand.

I efteråret indgik Vietnam en række nye ambitiøse frihandelsaftaler - bl.a. med EU og med 12 stillehavslande, herunder USA, Japan og Australien. Aftalen med EU indebærer en reduktion af tariffer og handelsbarrierer og rummer på sigt potentialet for øget dansk salg i Vietnam.

Aftalen med de såkaldte TPP-lande i stillehavsregionen åbner nye muligheder for danske virksomheder med produktion i Vietnam for salg til TPP-området, der i dag udgør 40 pct. af verdens BNP og en tredjedel af verdenshandlen. Både Vietnam og udenlandske virksomheder forbereder sig til at disse aftaler bliver en realitet. Således er en række internationale virksomheder i færd med at flytte produktion fra bl.a. Kina, der står uden for TPP-aftalen, til Vietnam for at nyde godt af de konkurrencedygtige vietnamesiske lønninger og den nye 'frihandelsparaply'.

Vietnams ca. 90 mio. indbyggere har formået på tre årtier at flytte landet fra et krigshærget og hungersramt udviklingsland - et af de største modtagerlande for dansk udviklingsbistand - til et mellemindkomstland med verdensrekord i fattigdomsbekæmpelse.

Charlotte Laursen, Danmarks ambassadør i Vietnam.

Godt 130 danske virksomheder er i dag etableret i Vietnam. De vil nok alle kunne skrive under på, at tilstedeværelsen på det vietnamesiske marked også indebærer betydelige udfordringer - herunder den udbredte korruption. Man skal som virksomhed have et stærkt værdisæt og klare interne retningslinjer for ikke at begive sig ud på et spor, der er både kortsigtet og ulovligt. Det tunge bureaukrati er et andet eksempel og især en udfordring, hvis man vil sælge til den offentlige sektor. Det kræver, at man er robust, har de nødvendige ressourcer og er klar til at tage et til tider meget langt og sejt træk.

Udfordringerne til trods går det godt i Vietnam. Rigtigt godt endda. Og danske virksomheder gør det generelt fremragende herude. Den danske vareeksport til Vietnam er fordoblet i perioden 2010 til 2014, og den forventes at blive omtrent fordoblet igen alene fra 2014 til 2015. Blandt EU-landene har kun hollænderne i dag en højere vareeksport til Vietnam per indbygger end Danmark. 

Ved udgangen af 2015 ophørte det traditionelle danske udviklingssamarbejde med Vietnam. Det har været en stor succes, der også har skabt grundlag for mange kommercielle relationer. Ved indgangen til 2016 begynder en ny start for Danmark i Vietnam med fokus på at løfte vores tætte økonomiske partnerskab endnu højere. Danske virksomheder har mange af de løsninger, som gør Vietnams udfordringer til muligheder.

Af Charlotte Laursen, Danmarks ambassadør i Vietnam.

Hvad byder 2016 på? Finans har inviteret en stribe af Danmarks ambassadører til at tage temperaturen på det økonomiske og erhvervspolitiske klima i deres respektive lande.

Alle kommentarer og indlæg modtages gerne på opinion@finans.dk.

BRANCHENYT
Læs også