Opinion
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Afrikas største vindpark rejser sig på en forblæst bakketop

På trods af korruption og fattigdom er Kenya en attraktiv indgang til et østafrikansk marked med 150 millioner mennesker. Og Vestas er eksempelvis netop nu ved at opføre en af verdens største vindparker i landet, skriver den danske ambassadør.

Vestas leverer 365 turbiner til vindparken ved Lake Turkana, der om få år skal levere 15 af Kenyas energiforsyning. Foto: Miro May/AP

På en bakketop i en af Kenyas fjerneste og øde egne er et erhvervsmirakel ved at blive skabt.

Her ved Lake Turkana er de første af 365 fundamenter til Afrikas største vindpark støbt og venter på ankomsten af turbinerne i foråret 2016. Når man står ved et af fundamenterne, bliver man ikke alene slået af den fantastiske udsigt, men også næsten slået omkuld af den kraftige blæst. De entusiastiske initiativtagere til projektet har set rigtigt: Her er alle betingelser til stede for en vindpark, der skal levere 15 pct. af Kenyas forsyning om blot to år.

Vindparken er en illustration af, hvordan Danmarks langvarige forhold til Kenya, der er blevet opbygget gennem et udviklingssamarbejde, der startede ved Kenyas uafhængighed i 60’erne, nu udbygges med et kommercielt samarbejde.

De 365 møller til vindparken (hver med en kapacitet på 850 kW) leveres af Vestas, der i lighed med IFU, Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene, har valgt at investere i parken. Men Vestas er ikke den eneste pioner i Kenya.

Novo Nordisk har siden 2011 leveret insulin til Kenyas ”Base of the Pyramid” med en innovativ forretningsmodel, der sænker prisen og giver flere mennesker adgang til kvalitetsmedicin. Senest har Mærsk Oil annonceret investeringer for 2,4 mia. kr. i olieudvinding i Kenya og Etiopien.

Jeg vil fremhæve et andet perspektivrigt engagement. COOP har i lighed med andre store detailhandelskæder i Vesten set skriften på væggen: De kommende årtier skal Europas fødevarer i højere grad komme fra Afrika. Og de, der er med fra starten, får adgang til de bedste produkter og kan sætte standarden for fødevaresikkerhed og kvalitet.

COOP har længe haft Fair Trade produkter fra Afrika på hylderne, men nu skal afrikanske varer være mainstream: De skal frem til forbrugerne i Danmark. I samarbejde med IFU og en lokal partner sikrer COOP et tæt samarbejde med kaffekooperativer, så den bedste kaffe kan nå frem til danske borde med en større del af fortjenesten tilbageført til kaffebønderne.

Flere eksempler kunne nævnes på danske aktiviteter i Kenya. Fra eksport af tropefisk til Carlsbergs engagement på ølmarkedet. Fra den nylige åbning af Nairobis Radisson hotel med dansk medfinansiering til transportfirmaet DSV, der har valgt Kenya som hovedkvarter for aktiviteter på hele kontinentet.

Bureaukratiske forhindringer, usikkerhed om ejerskab til land, korruption, sikkerhedsproblemer – alt er en del af den kenyanske virkelighed. Men Kenya er også vækstrater på over fem pct., udsigten til at blive den hurtigst voksende økonomi i Afrika de næste 15 år.

Mette Knudsen, Danmarks ambassadør i Kenya.

Fælles for dem alle er, at de gennemføres i bevidsthed om udfordringerne i Kenya. Bureaukratiske forhindringer, usikkerhed om ejerskab til land, korruption, sikkerhedsproblemer – alt er en del af den kenyanske virkelighed. Men Kenya er også vækstrater på over fem pct., udsigten til at blive den hurtigst voksende økonomi i Afrika de næste 15 år, en stærk IT infrastruktur samt en dynamisk og i stigende grad veluddannet befolkning.

Samtidig er Kenya indgangen til et østafrikansk marked på 150 millioner mennesker, ikke mindst via havnen i Mombasa. Med dansk støtte gennem organisationen Trade Mark East Africa forbedres forholdene i havnen. De bureaukratiske forviklinger mellem landene og grænseforsinkelser adresseres også, og transporttiden mellem Mombasa og Ugandas hovedstad Kampala er nede på 4-5 dage. Meget skal stadig gøres – Trade Mark vurderer, at priserne på importvarer i Østafrika er op mod 40 pct. for høje, så forbedring af transportforholdene og fjernelse af handelshindringer har et stort potentiale for at fremme handelsstrømmene.

Der er mange udfordringer i Kenya, og fastholdelse af politisk og regional stabilitet er blot nogle af dem. Men det er ikke længere urealistisk, at Kenya kan arbejde sig op til at blive et ny-industrialiserende middelindkomstland i 2030, som landets Vision 2030 angiver.

Lykkes det, og lykkes Danmark med at fastholde og udbygge sin position som en central samarbejdspartner for Kenya, så vil det om få år ikke være udviklingssamarbejdet, der nævnes i første sætning, når relationerne mellem landene skal beskrives, men derimod det gensidigt nyttige og udbytterige kommercielle samarbejde.

Af Mette Knudsen, Danmarks ambassadør i Kenya.

Hvad byder 2016 på? Finans har inviteret en stribe af Danmarks ambassadører til at tage temperaturen på det økonomiske og erhvervspolitiske klima i deres respektive lande.

Alle kommentarer og indlæg modtages gerne på opinion@finans.dk.

BRANCHENYT
Læs også